Vanliga hudtyper

Normal hud

En normal hudtyp kännetecknas av att den varken har områden som blir för feta eller torra. Huden är jämn och fin med små porer samt ser frisk och klar ut. En normal hud kan använda de flesta av våra varumärken, dock inte för starka och uttorkande produkter.

Torr hud

En torr hud karaktäriseras som fin och tunn och har väldigt små porer med låg talgproduktion. En torr hud tenderar också att bli fuktfattig. En fuktfattig hud har en låg vattenhalt i överhuden (epidermis) och fina linjer uppstår lätt. Observera att det är skillnad mellan torr och fuktfattig hud. Alla hudtyper kan vara fuktfattiga och behöver då ett tillskott av fukt, via kräm, serum, fuktspray mask osv. En torr hud har en låg produktion av olja och behöver därför extra oljerika krämer, oljeserum, mask osv. En torr hud med lågt sebum är ofta känslig och känns stram och tight efter att man tvättat sig. Om huden flagar eller krackelerar är det tecken på extrem uttorkning och brist på fukt.

Fet hud

En fet hudtyp kännetecknas av stora synliga porer som producerar mycket talg vilket gör att huden blir oljig och blank. Denna hudtyp behöver rengöringsgeler som löser upp talget och balanserar upp huden. Porsammandragande ansiktsvatten och krämer som mattar ner men ändå ger fukt är också bra. En Fet eller oljig hy uppträder oftast i puberteten, vid menstruation och menopaus, pga. hormonella förändringar. Här är det viktigt att tvätta huden med ljummet vatten och använda bra ansiktsrengöring som behåller rätt pH-värde. Använd fuktighetsgivande krämer som är fettfria.

Blandad hud

Blandad hud är den vanligaste hudtypen som innebär att man har en kombination av fet hud och torr/normal hud. T-zonen (panna näsa, haka) blir ofta fet och glansig medan U-zonen är normal/torr. Det finns produkter som hjälper huden att balansera upp talgproduktionen och få den att bli jämnare. Man kan även använda en lite fetare kräm till U-zonen om man är torrare där och en nedmattande kräm till T-zonen.

Känslig hud

Känslig hud är ett hudtillstånd och inte en hudtyp. Alla hudtyper kan vara känsliga. En känslig hud blir lätt röd och flammig. Huden är ofta lättirriterad och extra känslig för värme, kyla, vind och sol. Att man är känslig i huden kan bero på flera faktorer till exempel luftföroreningar, hormonell obalans, stress, allergi, alkohol, överdriven exfoliering eller dålig kosthållning. Känslighet kan dämpas med lugnande produkter och milda rengöringar. Har du till exempel torr och känslig hud är det alltid bäst att behandla känsligheten först. Använd rengöringsmjölk, serum som dämpar rodnader, lugnade krämer till exempel.

Hitta en hudvårdsrutin som passar dig

Rengöring
Rengöring är nödvändigt för en välmående hud. Rengör både morgon och kväll. Det finns olika typer av rengöring; gel, rengöringslotion, rengöringsmjölk, mousse o.s.v. Beroende av din hudtyp kan olika produkter vara olika hjälpsamma.

Ansiktsvatten
Ansiktsvatten används efter rengöring och tar bort rester av fett, smuts och makeup samtidigt som det återfuktar och förbereder huden för serum och/eller ansiktskräm.

Serum
Serum appliceras efter rengöring och före dag- eller nattkräm. Ett serum verkar djupare i huden och gör att huden lättare absorberar de andra produkterna.

Ögonkräm
En vanlig ansiktskräm är oftast för fet för att kunna tränga in i de små porerna kring ögonpartiet. Därför finns det speciella ögonkrämer. Många ögonkrämer lindrar även mörka ringar, torrhetslinjer och ger dig ett yngre utseende runt ögonen.

Dag- och nattkräm
Dagkrämen och nattkrämen arbetar tillsammans. Dagkrämen skyddar huden mot yttre påfrestningar som väder och föroreningar och nattkrämen återuppbygger och ger näring till huden när du sover. Nattkrämer är ofta rikare i konsistensen och
innehåller mer näring.

"Solskydd behövs bara när det är soligt"

LloydsApotek reder ut myterna kring hudvård

Myter om hudvård

1. Solskydd behövs bara när det är soligt

Man bör smörja in sig med solkräm även en mulen dag om man skall vara ute mycket eftersom molnen bara filtrerar bort ungefär hälften av solens strålning. Mellan klockan 11 och 15 är solens strålar som starkast så då bör man vara extra försiktig.

2. Ju starkare solskyddsfaktor (SPF) desto bättre skydd

Hög solskyddsfaktor är viktigt men det är inte det enda man skall tänka på. Det är även viktigt att välja en solkräm som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Solskyddsfaktorn anger nämligen nivån av skydd mot UVB-strålar, så hög SPF innebär bra skydd mot UVB. Men UVA-strålar tränger relativt djupt ner i huden och kan bidra till riskerna med solning. Så tänk på att välja en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB.

3. Åldersfläckar är en naturlig del av att bli äldre

Bruna fräkneliknande fläckar på huden kallas ibland för åldersfläckar. De har dock inte så mycket med ålder att göra utan beror snarare på hur mycket sol huden utsatts för. Solar man mycket kan man drabbas även när man är yngre. Därför är också det bästa skyddet att använda solkräm och andra skydd mot solen så att man inte bränner sig.

4. Pormaskar orsakas av smuts, att man inte har tvättat sig ordentligt

Det är en vanlig myt att pormaskar eller akne orsakas av smuts eller oren hud. Det är dock inte sant! Pormaskar orsakas av döda hudceller som tillsammans med sebum (olja) i huden täpper till porer. Hur mycket pormaskar man har styrs därför dels av hormoner – som styr hur mycket sebum huden har – men också av hur stora porer man har.

5. Att tvätta huden med tvål och skrubba är bästa behandlingen mot akne

Akne orsakas som sagt inte heller av smuts och det går inte heller att tvätta bort. Akne är ett inflammationstillstånd i hudens porer/talgkörtlar och ger utslag och ömhet i huden.

Att tvätta huden överdrivet mycket är därför snarare skadligt för huden eftersom du tvättar bort de skyddande oljor som huden behöver. Att tvätta huden morgon och kväll med en bra rengöring är bättre. Har du stora porer som lätt sätts igen eller oljig hy kan du använda en fettfri rengöring och mjukgörare. Fråga oss på LloydsApotek så hjälper vi dig!

Vi är experter på din hud

I våra apotek använder våra hudexperter sig av innovativ teknik, vår unika hudanalysmaskin. På kort tid kartlägga din hudtyp genom att mäta fuktighet, fetthalt, elasticitet, solkänslighet och biologisk ålder. Tack vare denna grundliga analys kan vi ge dig personliga tips och rekommendationer kring vad just du behöver. Oavsett hudtyp har vi alltid något för dig! Klicka på knappen och ta reda på vad vi kan göra för dig.