1280x960 mens topp dark

Mensvärk

Det är mycket vanligt att lida av mensvärk – ungefär varannan kvinna är drabbad. Smärtan kännetecknas av värk i nedre delen av magen och strålar ofta ut mot låren eller korsryggen. Att man får ont i huvudet, mår illa eller känner sig nere samtidigt är också vanligt. Ofta börjar värken lite innan själva blödningen kommer.

Råd vid mensvärk

Mensvärk brukar bli något lindrigare i 30-årsåldern, efter kvinnans första graviditet eller om hon använder p-piller.

Mensvärk kan vara besvärligt men är oftast ingenting att oroa sig för. Om man får ovanligt kraftiga smärtor eller om man får mensvärk för första gången senare i livet bör man kontakta sjukvården.

Annars finns det några saker du kan göra själv för att minska smärtan:

  • En värmedyna på nedre delen av magen kan lindra.
  • Att röra på sig minskar krampen i magen och på så vis även smärtan – Lättare motion till exempel att promenera kan därför lindra värken.
  • Det finns även receptfria värktabletter som kan hjälpa. Tabletter med det verksamma ämnet naproxen är till exempel bra mot mensvärk. Det bör man dock inte ta om man har problem med magsår eller om man äter blodförtunnande medicin.

Vi utvärderar din värk

Vi erbjuder dig en personlig värkutvärdering, en unik tjänst för att ge dig professionell rådgivning kring din värk. Vi bokar in ett samtal där en av våra farmaceuter hjälper dig att kartlägga din värk. Farmaceuten ställer frågor och ger dig sedan en rekommendation anpassat efter just dina behov.