1280x960 energikampanj

Får du i dig allt du behöver?

Bästa källan för vitaminer, mineraler och andra näringsämnen är en varierad och hälsosam kost. Ibland kan det vara svårt att få i sig tillräckliga mängder och kan kosttillskott vara ett bra komplement.

Vitaminer kan delas in i vattenlösliga och fettlösliga vitaminer

De vattenlösliga vitaminerna är C och B. Dessa kan inte lagras i kroppen så dem bör man få i sig varje dag. De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K som finns mest i fetare livsmedel. Fettlösliga vitaminer kan ansamlas i kroppen så det är viktigt att man inte tar mer än de rekommenderade doserna av dessa vitaminer. Det gäller framför allt vitamin A och D.

Vissa vitaminer samarbetar med mineraler; t.ex. så har du ett bättre järnupptag tillsammans med C-vitamin. Blodpudding kan t ex serverats tillsammans med lingonsylt, eller drick ett glas apelsinjuice till maten. Du får ett bättre upptag av kalcium om du kombinerar dem med D-vitamin

Vilken funktion har A-och B-vitamin?

A-vitamin
A-vitamin, även kallat retinol , är viktigt för att synen skall fungera normalt och för hud och slemhinnor. Det är även viktigt att man får i sig tillräckligt mycket A-vitamin under graviditeten för att barnets syn skall utvecklas normal.
- A-vitamin är samtidigt ett vitamin som kan vara skadligt om man får i sig för mycket så det är viktigt att man följer rekommendationerna.
- Det finns mycket A-vitamin i lever, matfett och ägg. I Sverige är mjölk berikat med A-vitamin. I växtriket finns karoten, ett ämne som omvandlas till A-vitamin i kroppen. Det gula färgämnet i t.ex. morötter är karoten.

Några av B-vitaminers funktioner i kroppen
- B-vitaminer hjälper att bryta ned fett, kolhydrater och protein och är nödvändiga för kroppens energiproduktion
- B-vitaminer är viktiga för blodbildning, för nervsystemets funktion och för att huden skall hålla sig frisk
- Dessa vitaminer finns främst i sädesslag, baljväxter och i griskött

Vissa B-vitaminer är av särskild betydelse i livets olika skeden. För den som är gravid och ammar rekommenderas B9 även kallat Folsyra.
- Folsyra är viktigt för tillväxten och är en förutsättning för att de röda blodkropparna skall bildas och för en normal celldelning.
- Rekommenderas till gravida kvinnor för att förebygga ryggmärgsbråck hos barnet

Folsyra finns naturligt i:
- Gröna bladgrönsaker
- Baljväxter
- Filmjölk och yoghurt
- Frukt och bär
- Kål och rotfrukter
- Fullkornsprodukter

C- och D-vitamin

C-vitamin (Askorbinsyra) är ett vattenlösligt vitamin med många viktiga funktioner.
- C-vitamin är nödvändigt för energiomsättningen i bindväven som stärker blodkärl, hud, tänder och skelett.
- C-vitamin finns i frukt, bär och i de flesta grönsaker. Det är inte så vanligt att man får brist på C-vitamin i Sverige idag – man får i sig hela dagsbehovet genom att äta till exempel en halv paprika. Däremot så lagras inte C-vitamin i kroppen.

- C-vitamin hjälper kroppen att ta upp järn ur födan. Att äta C-vitamin och järn tillsammans är en bra idé. C-vitamin hjälper nämligen kroppen att ta upp järnet. Så tar du ett glas apelsinjuice eller ett C-vitamintillskott tillsammans med spenaten så hjälper du kroppen att ta upp mer järn!
- C-vitamin bidrar till normal energiomsättning och nervsystemets och immunsystemets normala funktion
- C-vitamin är en antioxidant som är cellernas försvar mot fria radikaler, som annars kan skada celler

D-vitamin
Kroppen behöver D-vitamin för att kunna reglera kalciumbalansen i kroppen. Det hjälper till att ta upp kalcium från maten och om man har brist på kalcium kommer kroppen att ta kalcium från skelettet eftersom det har många viktiga funktioner. Det gör i värsta fall att skelettet urlakas och barn kan drabbas av rakit, engelska sjukan, som ger missformat, mjukt skelett. Vuxna kan få benuppmjukning.

D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus. På sommaren är det det viktigaste sättet för oss att få i oss D-vitamin. På vintern är det däremot via kosten som vi framför allt får i oss det. D-vitamin kan lagras i kroppen och det som bildas av solljuset kan räcka länge.

Eftersom risken att man får brist på D-vitamin är relativt stor rekommenderar Livsmedelsverket att vissa personer med extra stor risk tar tillskott av D-vitamin
- Alla barn under två år rekommenderas att ta D-droppar som innehåller D-vitamin. De bör få i sig 10 mikrogram per dag.
- En del barn behöver ta D-vitamin längre. T ex om de inte äter fisk eller D-vitaminberikad kost eller om de har täckande kläder när de är utomhus.
- Äldre som tillbringar lite tid utomhus bör ta D-vitamintillskott.

I vilken mat finns det D-vitamin?
- Fet fisk t ex lax, sill och makrill, ägg och kött är vanliga källor till D-vitamin
- Mini-, lätt- och mellanmjölksprodukter, margarin och matfettsblandningar är berikade med D-vitamin.

Kan man få i sig för mycket D-vitamin?

Man kan få för mycket D-vitamin. D-vitamin är ett fettlösligt vitamin vilket gör att det kan lagras i kroppen. För mycket D-vitamin gör att man också får för mycket kalcium i blodet vilket kan vara skadligt för njurarna. Vuxna bör därför inte få i sig mer än 100 mikrogram D-vitamin per dag. Det går inte att få i sig för mycket D-vitamin enbart genom solning eller via maten,men man bör alltid vara uppmärksam på rekommendationerna och tänka på att det finns en maxgräns för de vitamintillskott man äter.

Solning och D-vitamin

Visste du att det inte bara är via maten som vi kan tillgodogöra oss vitaminer? D-vitamin bildas i huden när den utsätts för solljus. På sommaren är det till och med det viktigaste sättet för oss att få i oss D-vitamin. På vintern är det däremot viktigare att vi får i oss det via kosten. D-vitamin kan också lagras i kroppen och det som bildas av solljuset kan räcka länge.

D-vitamin är mycket viktigt för oss bland annat för skelettet. Det är också ett vitamin som vi relativt lätt får brist på, därför rekommenderar Livsmedelsverket att vissa personer med extra stor risk tar tillskott av D-vitamin . Det gäller framför allt äldre och barn under två år, men även andra som vistas väldigt mycket inomhus eller bär täckande kläder när de är i solen.

Vad är vitamin E och vitamin K?

E-vitaminets viktigaste uppgift i kroppen är att skydda mot fria radikaler. Alla fettmembran måste skyddas i kroppen för att inte härskna, här fungerar då E-vitamin som ett konserveringsmedel.

- E-vitamin är vanligt förekommande som konserveringsmedel i hudprodukter.
- E-vitamin finns främst i vegetabiliska oljor.
- Vitaminerna A, C och E är viktiga för att skydda huden och våra slemhinnor.

Vitamin K bidrar till normal blodkoagulation och att bibehålla en normal benstomme.

I vilken mat finns det K-vitamin?
Vitamin K återfinns i livsmedel som tillexempel broccoli, brysselkål, grönkål, huvudsallat, spenat och vitkål.