Vark 3

Vad är egentligen smärta och värk?

Det finns flera olika typer av smärtmekanismer och oftast fungerar behandlingen bäst om man har en behandling för just den typen av smärta man har. Skillnaden är vid långvarig smärta, som du kan läsa mer om nedan.

Olika typer av värk

Huvudvärk

Att drabbas av huvudvärk är mycket vanligt! Det kan vara ett tecken på många olika saker alltifrån någon sjukdom till en obalans av något slag, till exempel förkylning, baksmälla, muskelspänningar, stress eller synfel.

Läs mer om huvudvärk

Migrän

Migrän förkommer ibland som huvudvärk i ena halvan av huvudet med symtom som ljuskänslighet, illamående med mera.

Läs mer om migrän

Tandvärk

Att man får ont i tänderna beror oftast på att tandköttet eller tandens så kallade pulpa är inflammerad. Det kan i sin tur bero på hål i tänderna, att man har gjort en djup lagning av en tand eller att en visdomstand håller på att komma upp.Om man har ont i tandkött eller tänder är det bra om man kontaktar sin tandläkare. Tillfälligt ont är oftast inte någon fara men om det håller i sig bör man få utrett vad som orsakar smärtan så att man kan få rätt behandling.Det är viktigt att man tar hand om tänder och tandkött. Har man problem med att man ofta är öm i tandköttet eller att det lätt börjar blöda kan man prata med tandvården eller fråga oss på LloydsApotek.

Mensvärk

Det är mycket vanligt att lida av mensvärk – ungefär varannan kvinna är drabbad. Smärtan kännetecknas av värk i nedre delen av magen och strålar ofta ut mot låren eller korsryggen.

Läs mer om mensvärk

Halsont

Ont i halsen beror ofta på en infektion i halsmandlarna och kan orsakas av bakterier eller virus. Det finns många halstabletter som kan lindra, fråga vår personal om hjälp.

Ryggont

Att ha ont i ryggen är mycket vanligt. Det kan kännas på lite olika sätt men det är vanligt att värken sitter i nedre delen av ryggen.

Läs mer om ryggont

Muskelvärk

Muskelvärk orsakas av till exempel överansträngning eller skada. En muskelbristning kan exempelvis uppstå om du struntat i att värma upp ordentligt innan ett träningspass och en så kallad lårkaka som är benämningen på en blödning och svullnad uppkommer efter kraftigt slag.

Läs mer om muskelvärk

Ledvärk

Led- och muskelbesvär är vanligt i alla åldersgrupper. Det kan orsakas av alltifrån förkylning till ledsjukdomar, men den vanligaste orsaken till att man har långvariga besvär med lederna är dock ledförslitning, artros.

Ont i örat

Ont i örat kan orsakas av öroninflammation, eksem eller finne i örat. Vuxna som misstänker att de har öroninflammation bör kontakta vården, för barn fråga vår personal Vi på LloydsApotek kan hjälpa dig med tips och råd om hur du skall behandla din värk och på vad du kan göra för att förebygga den.

Värk hos barn

Barn kan drabbas av värk precis som vuxna men behandlas inte alltid på samma sätt. Var uppmärksam på ålders- eller viktgränser på olika läkemedel. Fråga vår personal om du undrar över något.

Olika typer av smärta

Det finns flera olika typer av smärtmekanismer och oftast fungerar behandlingen bäst om man har en behandling för just den typen av smärta man har. Skillnaden är vid långvarig smärta, som du kan läsa mer om nedan.

Vävnadssmärta

Den första typen av smärta brukar kallas vävnadssmärta. Den beror på en skada i någon vävnad, till exempel ett sår i huden, ett brutet ben eller ett magsår. Skadan gör att kroppen signalerar ”det här gör ont”. Denna smärta behandlas med traditionella värktabletter – inflammationshämmare t ex Ipren eller Voltaren, smärtstillande paracetamol t ex Alvedon eller morfinliknande preparat t ex oxycontin, morfin eller citodon.

Nervsmärta

Den andra typen av smärta är nervsmärta. Det orsakas av en skada i en eller flera nerver och det gör att nerverna signalerar ”felaktigt” att det gör ont i en vävnad. Ofta får man också förändrad känsel i de berörda områdena eller i huden. Exempel på nervsmärta är smärtan efter bältros eller pisksnärtskada.

Psykologisk smärta

Smärta kan också orsakas av psykiska besvär, till exempel depression eller psykos. Det är ganska ovanligt att smärta orsakas bara av psykiska besvär, men däremot är hur man mår psykiskt ofta sammanlänkat med hur man upplever smärta. Har man långvarig smärta är det lätt att känna hopplöshet och ångest och det kan ge upphov till depression, på samma sätt som smärta kan vara ett symtom på depression.

Smärta utan tydlig orsak – så kallad idiopatisk smärta

Ibland kan man inte hitta någon tydlig bakomliggande orsak till smärtan. Då kan man få diagnosen idiopatisk smärta, det vill säga smärta utan tydlig orsak. Det är förstås viktigt att man har fått en ordentlig utredning innan man får diagnosen idiopatisk smärta, så att ingen bakomliggande orsak missas.

"Ledvärk går inte att göra någonting åt"

LloydsApotek reder ut myter om värk

Testa vår recepttjänst

Beställ hem och betala din receptbelagda medicin direkt på lloydsapotek.se. OBS. Du behöver logga in med BankID.

Myter om värk

"Ledvärk går inte att göra någonting åt"

För det första så beror det på vad ledvärken beror på. En del får värk när de blir äldre på grund av
förslitningar i lederna. Andra får någon sjukdom som orsakar ledvärk till exempel reumatism eller gikt. Man kan också få ont i lederna på grund av en infektion till exempel influensa eller borrelia. Har man långvarig värk bör man därför kontakta sjukvården för en undersökning. Har man en ledvärk som orsakas av till exempel en förslitning så kan det hjälpa att motionera regelbundet eftersom det stärker musklerna och lederna. Övervikt kan förvärra ledvärk så om motionen gör att man går ner i vikt så kan det ge ytterligare lindring. Att gå till en sjukgymnast kan hjälpa en att träna på rätt sätt så att man får ut så mycket som möjligt av träningen.

"Att vila är oftast det bästa sättet mot smärta"

Vid vissa typer av smärta till exempel vrickning eller stukning är det viktigt att vila så att skadan kan läka. Vid långvarig värk är det däremot ofta bättre att försöka röra på sig utifrån hur mycket man orkar.

Att hålla kroppen igång och träna för att förbättra stabilitet, styrka, uthållighet och samordning kan hjälpa vid långvarig smärta. Att röra på sig ökar blodcirkulationen och det påverkar hela kroppen positivt. Att vila för mycket kan i stället leda till att musklerna försvagas och skadan förvärras.

"Ökad smärta när vi blir äldre är oundvikligt"

En vanligt förekommande myt är att det ”hör till” att man drabbas av värk och smärta när man åldras.
Det är sant att risken för att drabbas av vissa typer av smärta ökar, till exempel artros. Men dessa tillstånd kan behandlas och det finns mycket man kan göra för att hålla nere smärtan. Oavsett hur gammal man är skall man inte acceptera att ha ont utan att få hjälp.

"För att bota kronisk smärta behöver man bara behandla den underliggande orsaken"

Tyvärr är det inte riktigt så enkelt. Vissa typer av smärta orsakas av något konkret som till exempel en spik i foten och det kan man bota genom

att helt enkelt ta bort spiken. Vid långvarig smärta är det dock ofta mer komplicerat. Smärtan kan i sig själv ha blivit problemet. Det kan vara så att en smärta dröjer sig kvar även om det ursprungliga problemet är löst, men det kan också vara så att smärtan har uppkommit utan att man kan hitta någon tydlig förklaring. Lider man av långvarig smärta behöver man ofta en tvådelad behandling – dels en behandling för ett bakomliggande tillstånd (om det finns) och dels separat smärtlindring. Man behöver därför ofta kontakt med både en smärtspecialist och andra läkare.

"Att ta smärtstillande opioider leder till läkemedelsberoende"

Många är oroliga för att använda morfinliknande läkemedel eftersom de är rädda att de skall bli beroende. Det är synd eftersom många som lider av långvarig smärta skulle bli hjälpa av så kallade opioider. Så länge man använder läkemedlen enligt läkarens rekommendation är risken att bli beroende liten.

Vi utvärderar din värk

Vi erbjuder dig en personlig värkutvärdering, en unik tjänst för att ge dig professionell rådgivning kring din värk. Vi bokar in ett samtal där en av våra farmaceuter hjälper dig att kartlägga din värk. Farmaceuten ställer frågor och ger dig sedan en rekommendation anpassat efter just dina behov.

Kom igång

Dina recept är bara ett par klick bort. Gå vidare nedan, logga in med Bank-ID och få dina mediciner direkt hem.