1280x960 barn topp

Barn

Är ni nyblivna föräldrar eller har ni fått tillskott i familjen? Grattis! Frågorna är många och ju mindre du som förälder har att oroa dig för, desto lättare blir det. På den här sidan har vi besvarat lite frågor som kan underlättar för dig som är nybliven förälder. På LloydsApotek erbjuder vi även babykonsultation, där får möjligheten att ställa alla frågor du har om livet som nybliven förälder, få tips och råd och mycket annat.

Läs mer om vår babykonsultation här

Om barnet blir sjukt – omvårdnad och mediciner

Det är bra att veta vad man skall göra om ens barn blir sjukt. Vi kommer att gå igenom några av de vanligaste sjukdomstillstånden hos små barn och hur man behandlar de. Vi har läkemedel för flera vanliga sjukdomar hos barn, välkommen in till oss för råd och hjälp, alternativt vänd dig till BVC.

Feber
Barn får lätt feber och det behöver inte betyda att barnet är särskilt sjukt. Feber är kroppens försvar mot virus och bakterier och det är inte farligt i sig men man bör vara uppmärksam på barn med feber. Man bör söka vård omedelbart om barnet:

•inte ger samma kontakt som vanligt
•är slött och inte vill äta eller dricka
•verkar stelt i nacken
•får feberkramp för första gången
•eller har kroppstemperatur över 41,0 grader
•om barn under 3 månaders ålder får feber.

Det är viktigt att barnet får vila ordentligt och dricka mycket. Om barnet mår märkbart dåligt av sin feber, t ex är gnälligt, har ont i kroppen eller sover eller äter dåligt kan man behandla med febernedsättande läkemedel. Barn som är 6 månader eller äldre kan behandlas utan kontakt med BVC.

Om att mäta tempen
Det finns flera olika sätt att mäta tempen. Det säkraste sättet att mäta feber är i ändtarmen/stjärten, men det viktigaste är att man håller sig till en metod så att man kan jämföra om någon förändring har skett. I vårt sortiment finns ett flertal olika termometrar.

Förkylning och RS-virus

Förkylning är en vanlig sjukdom hos barn såväl som hos vuxna. Barn som går på förskola drabbas oftare av förkylning men det är inte ovanligt för barn att bli förkylda sju gånger per år under de första levnadsåren. Det går dock ofta över inom ett par veckor. Om symtomen varar längre än så, eller om barnet blir sämre, febern stiger, barnet får ont i öron eller bihålor eller besvärande hosta bör man kontakta vårdcentralen.

RS-virus är ett vanligt virus som drabbar både vuxna och barn och det är vanligast under vinterhalvåret. Hos äldre barn och vuxna liknar det en vanlig förkylning men små barn, äldre och svaga människor riskerar att drabbas hårdare av infektionen och kan ibland behöva söka läkare. Var uppmärksam på kriterierna ovan och på om barnet får svår hosta eller svårigheter att andras! Spädbarn kan få andningsuppehåll av RS-virus. Man kan alltid kontakta sjukvårdsupplysningen på telefonummer 1177 om man är orolig.

Nästäppa är mycket vanligt hos spädbarn eftersom de har små och trånga gångar i näsan. De blir därför extra känsliga för en förkylning. Intorkat snor kan också täppa igen näsan hos små barn.

Mot täppta näsor kan man pröva att droppa koksaltlösning för att lösa upp torkat snor och sedan torka bort det. För barn över ett år finns avsvällande nässpray och från 2 år finns näsdroppar och spray. De avsvällande läkemedlen får användas max 10 dagar i följd. Renässans finns även som nässpray.

Till spädbarn är det oftast bättre att ge näsdroppar i stället för nässpray eftersom sprayduschen kan vara obehaglig och skrämma små barn. När barnen är så stora att de är uppe och springer kan det däremot vara lättare att använda spray, eftersom det inte kräver att barnet ligger stilla.

Spädbarn har mycket trånga tårkanaler och därför samlas det lätt ”gegg” kring ögonen. Det kan man lätt torka bort med våtservetter med saltlösning på. Torka under ögat och in mot näsan för att undvika att det undre ögonlocket lyfts så att smuts kommer in i ögat.

Ge läkemedel till barn

Att ge läkemedel till barn kan ibland vara svårt. Vi har speciella doseringssprutor och skedar som passar som kork till flaskorna och som underlättar doseringen. För att ge läkemedel ur en sådan kan man låta barnet halvsitta eller ligga i knäet och sedan spruta in läkemedlet ganska långsamt genom barnets mungipa, mot insidan av kinden. Då minskar risken för att barnet skall sätta läkemedlet i halsen.

Vid feber är det mycket viktigt att barnet får i sig tillräckligt med vätska så se till att barnet dricker ordentligt. Det är särskilt viktigt om de samtidigt kräks eller har diarré.

Läkemedel mot feber för barn Från tre månaders ålder kan man använda läkemedel med paracetamol. Före 6 månaders ålder bör man dock vara i kontakt med BVC först. Från 6 månaders ålder kan man även använda läkemedel med ibuprofen. Man bör inte kombinera olika preparat och man ska inte ge läkemedel med acetylsalicylsyra till barn eller ungdomar under 18 år med feber.

Det brukar vara lättare för barn att ta flytande läkemedel eller stolpiller (piller som förs in i ändtarmen). Det kan man också ge till större barn om de har svårt att svälja tabletter. De flytande läkemedlen är smaksatta med t ex körsbär eller apelsin. Tycker barnet att läkemedlet smakar illa kan stolpiller vara ett alternativ. Flytande läkemedel doseras efter barnets vikt och stolpiller finns i olika styrkor beroende på vikt. Observera att man i första hand går efter barnets vikt, inte ålder (som ju också anges på förpackningen).

Testa vår recepttjänst

Beställ hem och betala din receptbelagda medicin direkt på lloydsapotek.se. OBS. Du behöver logga in med BankID.

Tvätt

Det räcker oftast att bada barnet någon gång per vecka. Om barnet tycker om att bada kan man tvätta oftare. I början räcker det med att tvätta huden med vatten men det kan vara bra att ha badolja i vattnet för att inte torka ut barnets hud. När barnet blir lite större kan man använda mild barntvål eller olja till att tvätta med. Det är bra att komma ihåg att tvätta i vecken vid halsen och vid ljumskarna för där samlas det lätt smuts och avlagringar som kan ge utslag. Tänk också på att torka/badda torrt i alla hudveck efter tvätt eftersom barnet kan få utslag om huden är fuktig.

En del barn behöver tvättas varje dag i hudveck för att inte få irriterad hud. Man kan tvätta försiktigt med en mjuk tvättlapp fuktad med vatten och badda torrt. Om barnets hud ändå har blivit röd och irriterad brukar det läka snabbt om man tvättar rent, försöker badda torrt och sedan luftar. Om det inte blir bättre av den behandlingen kan man kontakta BVC.

Barn har känslig hud

Barn har mycket känslig hud och det är viktigt att man tar hand om den på rätt sätt. Nyfödda barns hud kan se torr ut och flaga och fjälla utan att det är någon fara - det går oftast över av sig själv inom några veckor. Om man är osäker eller om huden blir röd, torr och skorvig kan det vara bra att kontakta BVC så kan en sjuksköterska bedöma om det behövs någon behandling.

Det är bra att tänka på att använda milda tvättmedel för barnets kläder och övriga textilier eftersom det kan vara irriterande för huden och ge upphov till allergi.

Det är också bra att inspektera barnets hud varje dag i början så att man upptäcker om huden är irriterad någonstans eller om barnet har några utslag. Under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna kan huden lätt bli irriterad eftersom det är varmt och lite fuktigt.

Vår/Sommar/Skidsemestertider: Spädbarn har nästan inget skydd alls mot solstrålar och bör därför inte alls utsättas för direkt solljus. Klä barnet i täckande kläder och solhatt och låt det ligga i vagnen eller på en filt i skuggan. Solkrämer rekommenderas från 6 månader men barn bör inte vistas i direkt solljus förrän de är ett år. Smörj barnet med solskyddsfaktor 30 eller 50. Vi har i sortimentet flera solklämer att välja emellan.

Röda rumpor

Ibland kan barn få blöjeksem - röda, torra fläckar i blöjområdet. Det orsakas ofta av värme, fukt, irritation av urin, avföring eller nötning från blöjan. Då är det bra att tvätta huden med barnolja i stället för vatten och tänka på att lufta mycket. Torka huden torr efter tvätt genom att försiktigt klappa/badda med en mjuk handduk.

Låt barnet ligga kvar på skötbordet utan blöja en stund efter tvätt. Det är även bra att smörja stjärten med en skyddande salva innan blöjan sätts på igen, till exempel någon som innehåller zink. Dessa krämer kan tvättas bort med olja. Tänk också på att byta blöja ofta.

Om huden blir ilsket röd och glansig längst in i hudvecken, eller har spridit sig utanför blöjregionen kan det vara ett tecken på att utslaget blivit infekterat. Då bör man kontakta BVC.

Mjölkskorv

Skorv är en typ av utslag i hårbotten som är vanligt hos spädbarn. Det ser ut som feta, lite gulaktiga fjäll och kan likna mjäll. Det går bort av sig själv men det kan ta lång tid. Man kan behandla utslagen för att få bort dem. Smörj in barnets hårbotten med barnolja och låt oljan sitta kvar i några timmar eller över natten. Sedan skrapar man försiktigt bort skorven med en fin kam och avslutar med att tvätta håret. Man kan även använda Borago att smörja med. Det är en oljebaserad kräm som används vid just skorv.

Vad är kolik?

Alla små barn skriker. Det är deras sätt att visa att de vill något eller att något inte känns bra. Barnet lär sig tidigt att användaolika sorters skrik för olika känslor och behov. Som förälder lär man sig såsmåningom att tyda skriken och förstå vad barnet menar. Det kan ta olika långtid beroende på hur tydligt barnet visar vad det vill och vad skriken beror på.

Om barnet skriker mycket kan det bero på spädbarnskolik. Barnet brukar då skrika länge, i mer än tre timmar per dygn i mer än tre dagar per vecka. Skrikperioderna kommer oftast i ett tydligt dygnsmönster, vanligtvis under senare delen av dagen, kvällen eller natten. Andra symtom kan vara att barnet i samband med att det skriker, drar upp knäna mot magen eller tvärtom,spänner benen och sträcker dem rakt ut. Man kan ibland höra hur det bullrar och rör sig i magen.

Koliken kan börja redan när barnet är två veckor gammalt, men är oftast som mest intensiv vid sex till åtta veckors ålder. När barnet är tre till fyra månader brukar koliken ha gått över. Man vet inte säkert vad kolik beror på men en del teorier går ut på att det handlar om krampartade sammandragningar i magen som gör ont och som får barnet att reagera med skrik,att det kan röra sig om att magtarmkanalen inte är riktigt mogen eller om överkänslighet mot vissa födoämnen eller att en del barn kan vara mer känsliga och reagera mer på nya intryck och stimulans, till exempel nya miljöer,aktiviteter eller nya personer.

Magsjuka

Magsjuka är också vanligt hos barn. Det orsakas oftast av ett virus och ger kräkningar och diarréer. Barnet kan också ha ont i magen och få feber. Det tar ett par dagar från det att barnet smittats tills det får symtom och det går oftast över på några dagar. Kräkningarna brukar gå över på ett dygn. Små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vad vuxna är, så man bör vara uppmärksam på att de får i sig tillräckligt med vätska. Särskilt om de kräks och har diarréer och samtidigt feber. Om barn som är under ett år blir magsjukt bör man börja ge extra vätska på en gång – ge små mängder ofta.

Vätskeersättning
Man kan ta hjälp av en dosspruta som man kan få av oss på apoteket. Om barnet inte ammas bör man helst ge vätskeersättning. Det innehåller salt och återställer därför vätskebalansen på ett bra sätt.

Hygien
Magsjuka är mycket smittsamt! Tänk på hygienen - tvätta både dina och barnets händer ofta för att undvika smittspridning. Helst med flytande tvål. Rengör noga runt skötbordet efter blöjbyte och lägg de använda blöjorna i en plastpåse innan de slängs i soptunnan.

Magbesvär hos små barn kan också bero på någon födoämnesallergi. Misstänker man det skall man givetvis kontakta BVC/sjukvården, men det kan vara bra att känna till att vi har modersmjölksersättning för barn som lider av allergi i vårt sortiment.

Hur kommer jag igång med min amning?

Barn som är under 4-6 månader ska bara äta bröstmjölk eller modersmjölksersättning. Det ger barnet dennäring det behöver och är anpassat till vad barnet kan ta hand om. Om man inte kan eller vill amma är modersmjölksersättning alltså lika bra för barnet.Barnet behöver också mycket närhet, trygghet och beröring, därför är det bra om man kan vara så nära barnetsom möjligt när man matar det, t ex genom att ha hud- och ögonkontakt under måltiden. Det är bra för barnet att få ligga hud mot hud med den som matar ochfå känna hjärtats slag och kroppens doft t ex genom en uppknäppt skjorta. Om man ammar är det också bra för att få mjölken att rinna till.

Pumpa ut och spara bröstmjölk
Ibland kan det vara praktiskt att kunna spara bröstmjölk till ett senare tillfälle. Det är då mycket viktigt att man är noggrann med hygienen och diskar kärl och bröstpump noga, enligt bruksanvisningen. Man kan frysa in mjölk i t ex en islåda som är noga urdiskad, eller i de kärl som hör till nappflaskan. Utpumpad bröstmjölk kan sparas i rumstemperatur i 6 timmar, men bör sparas i kylskåpetom möjligt. I kylskåp är mjölken hållbar i tre dygn. I frysen håller den i 6 månader.

Tips vid pumpning och matning

Eftersom mjölkflödet stimuleras av att barnet suger kan det ibland vara svårare att få ut mjölk när man pumpar. Tips för att underlätta kan vara att värma brösten en stund innan,sitta bekvämt, i lugn och ro och gärna ha barnet nära. Det kan också vara bra att stryka lätt med handen över bröstet eller att handmjölka lite för att komma igång. När man sedan ger barnet den utpumpade mjölken är det precis som vid amning viktigt att sitta bekvämt och ha barnet i famnen.

Hud- och ögonkontakten med föräldern är mycket viktig för barnet. Ge mjölken med sked, kopp eller flaska. Brösten läcker mjölk mellan amningarna och det kan därför vara bra att ha amningskupor att lägga i BHn, kuporna suger upp vätskan och håller bröstet torrt. Att hålla brösten varma är också viktigt för att undvika mjölkstockning.

Såriga bröstvårtor
Sår på bröstvårtorna kan man få om barnet har ett för litet tag om bröstet eller om det ligger fel och får ett snett tag om bröstvårtan. Såren kan göra mycket ont och det är bra om de läker så fort som möjligt. Man bör vända sig till BVC/amningsmottagning om man behöver hjälp med amningstekniken, men det finns några tips som vi kan ge:

  • Tvätta händerna för attundvika att såren blir infekterade.

  • Börja amma på det bröst som gör minst ont eftersom barnet suger hårdare i början.

  • Försök byta ställning genom att t.e.x hålla barnet som du brukar vid amning av vänster bröst när du ammar vid höger eller genom att sitta istället för att ligga.

  • Smörj in bröstvårtorna med bröstmjölk före och efter amning.

  • Låt bröstet lufttorka.

Mjölkstockning

Mjölkstockning innebär att mjölkgångarna i brösten täpps till så att mjölken får svårt att komma ut. Det kan orsakas av att barnet äter mindre än det brukar till exempel om det är sjukt eller om man väntar ovanligt länge mellan amningarna. Åtsittande BH eller obekväm amningsställning kan också ge mjölkstockning. Det känns som en knöl eller förhårdnad i bröstet och kan även ge rodnad. Får man feber eller om bröstet blir rött, svullet och varmt bör man kontakt sjukvården för råd.

För att linda mjölkstockning kan man amma oftare än vanligt, värma bröstet med till exempel en varm handduk eller genom att duscha varmt innan amningen och börja amma på det ömma bröstet (eftersom barnet suger som mest intensivt i början). Att vila mycket kan hjälpa eftersom mjölken lättare rinner ut om man är avslappnad. Det kan också hjälpa att bytaställning eller att låta barnet suga i ett annat läge. Att handmjölka eller använda en bröstpump kan också vara ett alternativ.

Kom igång

Dina recept är bara ett par klick bort. Gå vidare nedan, logga in med Bank-ID och få dina mediciner direkt hem.

Testa vår recepttjänst

Beställ hem och betala din receptbelagda medicin direkt på lloydsapotek.se. OBS. Du behöver logga in med BankID.