Droppen

Vi bryr oss om din hud, gör du?

Hur mår egentligen svenskars hud? Vad tänker svenskar på när det kommer till huden? Vilka hudrutiner är vanligast och hur mycket pengar spenderar svenskar på hud? Vad tänker de om kemikalier, livet i solen och den dagliga hudvårdsrutinen? Hudkollen är en statistisk säkerställd undersökning genomförd av LloydsApotek. Som ett nytänkande apotek är vi ständigt nyfikna i vår jakt på att erbjuda människor den bästa tänkbara hudvården – som passar dem. Vi bryr oss om din hud, gör du?

Solskydd sommarsol

Få använder solskydd i sommarsolen

Trots larmrapporter om riskerna med att bränna sig i solen använder var femte svensk inget solskydd under sommaren.

Läs hela rapporten Hudkollen här

Läs vår artikel om hur du skyddar dig i sommarsolen

Läs om hur du skyddar dina barn i solen

Avslöja din huds hemligheter!

Nu kan du göra ett enkelt test för att se om du har dolda hudförändringar i ditt ansikte. Ta en bild och genomför testet i tre enkla steg. Det här testet bygger inte på UV-teknik och är inte vetenskapligt men kan ge en bild av hur din hud mår egentligen. Gå in på lloydsapotek.se via mobilen eller en surfplatta för att göra testet.

Gör testet här

Solskydd2

Smörjer du in ansiktet?

14% av kvinnorna och 22% av männen använder aldrig solskyddsfaktor i ansiktet på sommaren.

Läs hela rapporten Hudkollen här

Läs artikeln om vårt uv-test som avslöjar hudförändringar

Vad ska man tänka på när man använder solskydd?

Det är viktigt att smörja in sig innan man går ut. Använd rikliga mängder solkräm. Sen gäller det att smörja in sig ofta. En bra rikt- linje är att smörja igen när huden inte känns kletig längre. Alltid efter bad eller när man torkat sig med handduk.

Rengoring1

Rengör du ansiktet med tvål och vatten?

75% av svenskarna tycker att det är ganska eller mycket viktigt att ha en bra hy. Samtidigt är det så många som 41 procent som bara tvättar ansiktet med tvål och vatten – trots att det leder till att huden blir uttorkad och åldras i förtid.

Läs hela rapporten Hudkollen här

Läs artikeln "Fem saker du inte visste om huden"

Rengoring3

Hur mycket tid lägger du på din hud?

5 minuter och 36 sekunder per dag, eller motsvarande en knapp arbetsvecka per år, lägger svenskarna på hudvård.

Läs hela rapporten Hudkollen här

Varför ska man inte tvätta ansiktet med tvål och vatten?

Vanlig tvål har ett högre pH-värde än hudens egna pH och tvålens ingredienser är för starka för den ömtåliga huden i ansiktet. Detta innebär bland annat att tvål kan torka ut huden mer än nödvändigt, och därför kan man uppleva stram- het och ökad känslighet.

Kemikalier1

Är hudprodukter farliga?

43% av svenskarna är oroliga för vilka kemikalier som kommer i kontakt med huden. Främst är det kvinnorna som är vaksamma och över hälften (52%) oroar sig för vilka kemikalier som deras hudvårdsprodukter innehåller i jämfö- relse till 34% av männen.

Läs hela rapporten Hudkollen här

Kemikalier - ett orosmoln

Vi som jobbar på apoteket får många frågor om parabener (ett konserveringsmedel), mineraloljor (inte farliga för hälsan men kan täppa till porerna) och emulgerings- medel (gör krämer smidigare). Alla produkter som finns i apotekens sortiment kvalitetsgranskas, så att de följer svensk lagstiftning, innan de hamnar på hyllorna.

Sjalvkansla1

Påverkar huden ditt självförtroende?

44% av kvinnorna och 30% av männen har någon gång haft dåligt självförtroende på grund av dålig hy.

Läs hela rapporten Hudkollen här

Varför har en del problem med akne?

Personer med hudproblem har ofta grövre hud med större porer som utsöndrar mer fett. Fettet fungerar som ett klister som gör att döda hudceller kan fastna i porerna och ge upphov till akne. Ett tips är att använda djuprengörande lermasker mot akne eller peelingprodukter som avlägsnar döda hudceller, och att alltid utgå från tre-stegs-metoden: rengöring, ansiktsvatten och smörj. Prata med personalen på apoteket om du vill ha hjälp. Om du lider av dina besvär bör du uppsöka läkare.