Om oss

Välvald — apotekens guide för ökad transparens

Vi som apotek vill se hållbart producerade läkemedel. Välvald guidar dig som apotekskund till de läkemedelsföretag som är mer transparenta med sitt hållbarhetsarbete.

Läkemedelsindustrin har inga krav på sig att redovisa var och hur deras läkemedel är tillverkade. Tvärtom så råder ofta sekretess kring läkemedelsproduktion. Vi vet att det sker oönskade utsläpp i samband med läkemedelstillverkning. Det finns flera allvarliga exempel på hur läkemedel påverkar naturen negativt, framför allt i Asien där mycket av de läkemedel som säljs i Sverige tillverkas. Det innebär att vi kan bli friska på bekostnad av människor, djur och natur i andra länder. Detta tycker vi från apoteken är problematiskt.

För att sätta press på läkemedelsföretagen att öka transparensen i sitt hållbarhetsarbete inför vi tillsammans med övriga apoteksaktörer en guide till de företag som uppfyller våra krav på ökad transparens. Denna guide gör det även möjligt för dig som konsument att stötta oss i detta viktiga arbete. Guiden garanterar inte att just det aktuella läkemedlet är tillverkat mer hållbart än något annat.

Välvald kommer att synas i anslutning till receptfria läkemedel från läkemedelsföretag som uppfyller guidens krav från och med den 11 februari 2021. Den kommer att finnas på hyllkanten i butik och i anslutning till produkt via e-handel.

Kraven för Välvald år 2021 är:

  • Företaget ska omfattas av en externt granskad hållbarhetsredovisning
  • Företaget (eller dess moderbolag) ska vara medlem i organisationen PSCI (Pharmaceutical Supply Chain Initiative) som arbetar för transparens och hållbarhetsfrågor inom läkemedelsindustrin

Företag som säljer produkter med diklofenak kommer inte att få Välvald i anslutning till just dessa produkter. Sveriges apotek har sedan tidigare en branschöverenskommelse om hyllkantsinformation angående att diklofenak kan påverka naturen negativt och därför bör användas med eftertanke.

För att nå vårt mål – en hållbar läkemedelsproduktion – kommer kraven utvecklas och bli allt skarpare med tiden.

Gör ett medvetet val — Välj Välvald

Följande företag uppfyller kraven 2021:

AstraZeneca, Bayer, Evolan, GlaxoSmithKline, Johnson&Johnson, Novartis, Novo Nordisk, Pfizer, Sanofi, Teva och Takeda.

Läs mer om Välvald hos Apoteksföreningen.