Sömn, stress & oro

Cura tyngdtäcke

Tyngdtäcke, vikttäcke, kedjetäcke eller bolltäcke — kärt barn har många namn. Gemensamt för alla dessa täcken är att de väger mer än traditionella sovtäcken.

Vad är tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är ett sovtäcke med insydda tyngder som vanligen används inom vård och terapi för att lindra ångest och sömnsvårigheter. 

Vilka sorters tyngdtäcken finns det?

Tyngdtäcken finns i varierande material och kallas bland annat för tyngd-, kedje-, boll-, sömn-, kastanje-, ring- och fibertäcken.

Hur fungerar tyngdtäcken?

Tyngden i täckena fås genom ringar, kedjor, bollar, kulor, extra tunga fibrer, ärtor eller ris. Eftersom de olika materialen känns olika mot kroppen och täckenas innehåll är mer eller mindre rörligt är det viktigt att prova sig fram vad som känns bäst och vilket som ger bäst sömn, likaså vilken vikt man vill ha.

En teori till varför täckena kan underlätta vid sömnbesvär är att täckets tyngd ökar produktionen av serotonin som i sin tur omvandlas till melatonin som gör oss sömniga. Men, tyngdtäcken har ingen vetenskapligt bevisad effekt. 

Är det säkert att använda tyngdtäcke?

Studier, bland annat en studie i arbetsterapi av Beatrice Andersson och Moa Vadman vid Örebro Universitet, har visat att tyngdtäcken upplevs positivt av de allra flesta användare. I studien framkom att insomningstiden minskade, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden minskade vid användning av tyngdtäcke. Författarna kom också fram till att det är säkert att använda dem – blodets syresättning, blodtryck och puls påverkas inte av användningen.

Vilken vikt ska jag välja på Curas tyngdtäcke?

De flesta trivs bäst med ett täcke som väger ungefär 10 – 15% av den egna kroppsvikten. Har du svåra sömnproblem och ångest eller oro kan du välja ett täcke som motsvarar ungefär 15 – 20% av kroppsvikten.
För barn, 2 – 14 års ålder, används inte samma räknemodell för att bestämma vikt på täcket. Täckets vikt fördelas på en mindre kroppsyta och därför är det bättre att utgå från barnets ålder vid val av vikt, se rekommendationer nedan.

2 – 3 år: 3 kg
3 – 6 år: 5 kg
6 – 14: 7 kg

CURA PEARL TYNGDTÄCKE

Vem ska inte använda tyngdtäcke?

Om du har problem med hjärta eller lungor, eller om du har DBS (djup hjärnstimulering vid neurologiska sjukdomar) bör du rådgöra med en läkare innan du börjar använda ett vikttäcke.
Detsamma gäller om du är gravid och känner dig osäker på att använda ett tyngdtäcke; rådfråga då din barnmorska.
Barn under två år bör inte använda tyngdtäcke eftersom det är viktigt att barnet själv kan ta av sig täcket.

Källor: SpecialNest.se (https://www.specialnest.se/hjalpmedel/tacke-battre-somn), Vårdguiden 1177, Örebro universitet Institutionen för hälsovetenskap och medicin Användning av tyngdtäcke och dess inverkan på sömn (2012), Cura of Sweden.