Huvudvärk

Att drabbas av huvudvärk är mycket vanligt! Det kan vara ett tecken på många olika saker alltifrån någon sjukdom till en obalans av något slag, till exempel förkylning, baksmälla, muskelspänningar, stress eller synfel. Ofta vet man kanske själv vad det är som ligger bakom. Det är oftast inte alls farligt att ha ont i huvudet, men det lan vara bra att veta vad man kan göra själv för att minska huvudvärken och minska risken att den uppkommer igen. Det finns en del varningstecken man skall vara uppmärksam på vid huvudvärk

Huvudvärk

 

I följande situationer bör man kontakta sjukvården:

  • Om huvudvärken sitter i mer än en vecka.
  • Om huvudvärken kommer plötsligt och gör mycket ont
  • Om man tar värktabletter mot sin huvudvärk flera gånger i veckan
  • Om man får svår huvudvärk och samtidigt har feber och är stel i nacken eller får röda
  • prickar på kroppen

Har man ofta återkommande eller långvarig huvudvärk är det bra att ta reda på vad som ligger bakom värken. Har du haft huvudvärk i mer än en vecka bör du kontakta sjukvården.

Två vanliga typer av återkommande huvudvärk

Spänningshuvudvärk: den allra vanligaste typen av huvudvärk. Värken är dov och molande och sitter oftast på båda sidorna av huvudet. Det orsakas ofta av spända muskler men kan utlösas av till exempel stress eller känslomässiga påfrestningar.

Värken går oftast över av sig själv men det kan vara bra att förebygga genom att försöka minska på stress och annat som kan ligga bakom.

Det är vanligt att man lider av spänningshuvudvärk utan att vara medveten om att man är spänd. Det kan till och med bli som ett normaltillstånd så att man inte ens slappnar av när man sover. En del får även problem med huvudvärk för att de gnisslar tänder under natten. Då ömmar ofta käkmusklerna och man har ont i huvudet när man vaknar på morgonen.

Om man ofta lider av återkommande spänningshuvudvärk kan det vara bra att tänka på att:

  • Stress är en vanlig orsak till spänningshuvudvärk
  • Försök att minska på stressen och att öva på att varva ner

Bra avslappningsövningar att göra:

  • Äta och sova tillräckligt och på regelbundna tider
  • Motionera regelbundet
  • Vara måttlig med kaffe, alkohol och nikotin

Receptfria läkemedel kan hjälpa tillfälligt men var försiktig så att du inte använder det för ofta. Gör man det riskerar man att drabbas av något som liknar abstinenssymtom när läkemedlet går ur kroppen: man får ont i huvudet. Risken är då stor att man tar en ny värktablett och hamnar i en ond cirkel. Därför är det viktigt att man inte använder läkemedel mot annat än tillfällig värk. Om man tar värktabletter mer än tre dagar i veckan är man i riskzonen för att utveckla så kallad läkemedelsinducerad huvudvärk.