Hudvård

Vegansk hudvård för alla

Vegansk hudvård ökar i popularitet men vad är det egentligen? Vegansk hudvård är produkter som enbart innehåller ingredienser från växtriket.

Vegansk hudvård för alla

Hudvård bara från växtriket

Många kanske tänker på mat när de hör ordet vegansk. Men, principerna för produktion och framställning, samt innehåll i ett veganskt livsmedel eller maträtt, är de samma som för vegansk kosmetika och hud- och kroppsvård:

För att få kalla en produkt vegansk får produkten inte innehålla någonting från djur. Ingredienserna är med andra ord uteslutande växtbaserade. Undantaget är icke-levande ingredienser från naturen, som till exempel vatten, mineraler, lera och salter. 
Naturligtvis kan varken ingredienser eller färdiga produkter testas på djur. 

Vegansk eller ekologisk hudvård?
Det som kallas ekologiskt är ofta också växtbaserat och veganskt, men inte nödvändigtvis. 
Ofta är de flesta veganska produkterna miljövänliga och innehåller varken animaliska ingredienser eller ämnen som kan förstöra levnadsvillkor och miljö för djur. Det innebär bland annat att mikroplaster och hormonstörande ämnen är uteslutna både i framställning, ingredienser och i förpackningar. 

Ingredienser från djur
Animaliska ingredienser, alltså ämnen som hämtas från djurvärlden, behöver inte innebära kött eller ägg. Det kan dock vara besvärligt att upptäcka en del av de animaliska ämnena i en ingrediensförteckning. 
Till exempel behöver animaliska ämnen inte vara hämtade från djur efter att de dött. Även vax och fett framställda av djur är animaliska och kan därför inte användas i produkter som tillhör gruppen vegansk kosmetika, hud- eller kroppsvård. Det handlar om till exempel bivax, silkeprotein och lanolin (ullfett). 
Inte heller honung, eller shellac och karmin (röd färgnyans), som båda utvinns ur löss, kan användas i veganska produkter. 

Djurvänlig utan att vara vegansk

Veganska hudvårdsmärken kan ha vissa enstaka produkter som inte ryms inom den veganska ramen. Men, även om produkten har animaliska ingredienser kan de ha framställt på både ett etiskt och ekologiskt sätt. 
Ett exempel är honung som hämtas från bikupor som placerats i naturlig miljö utan rester av bekämpningsmedel eller annan förorening. Maten till bina är ekologisk och biodlaren utvinner och framställer honungen på ett ekologiskt sätt som inte skadar bina. 

Så kontrollerar du om hudvården är vegansk

Liksom ekologisk hudvård kan du kontrollera om en produkt är vegansk, via de certifieringar som hjälper dig som konsument:

  • Cruelty-free: Detta innebär att varken ingredienser eller den färdiga produkten har testats på djur. Ett känt märke för cruelty-free kosmetika är Leaping Bunny. 
  • Peta-certifiering används ofta på veganska produkter som är godkända av världens största organisation för djurs rättigheter, Peta - Poeple for the Ethical Treatment of Animals.
  • I´m Vegan är en veganmärkning från organisationen Djurens rätt som gäller både livsmedel, hygienartiklar och kosmetika. Märkningen gäller per produkt och alla produkter som är veganska kan få märkningen.
  • The Vegan Society är världens äldsta (grundat i Storbritannien 1944) veganska organisation. Produkter märkta med Vegan ska försäkra dig om att både ingredienser och färdig produkt är veganska.     

Källor: Leaping Bunny, Peta, Djurens Rätt, The Vegan Society.

Läs fler artiklar om hudvård: