Råd och tips

Vi hjälper dig att fylla påskägget

Inför påsk är det många ägg som ska fyllas. Det behöver inte alltid vara godis utan vi har samlat ihop några småpresenter passar för både stora och små.

Vi hjälper dig att fylla påskägget

Varför firar vi påsk?

I Sverige börjar påsken traditionellt firas på påskaftonen, det vill säga dagen före Jesus återuppståndelse i den bibliska berättelsen. Påsken innebär slutet på fastan, den 40 dagar långa period när man undvek att äta kött. Fastan är en kvarleva från den katolska tiden.

När infaller påsken?

Regeln säger att påskdagen infaller den första söndagen efter den första ecklesiastiska fullmånen som infaller på eller efter 21 mars. I Sverige har samma regler använts för att bestämma när påsken infaller sedan 1844. Påskhelgen omfattar skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdag och annandag påsk. Veckan före påskhelgen kallas stilla veckan.

Varför fyller vi pappersägg med godis och presenter?

Traditionen med att måla ägg till påsk etablerades redan under 1700-talet i Norden. Det var också vanligt att man gav bort dekorerade ägg under påsken, både till vänner och tjänstefolk. Vid slutet av 1800-talet började ägg av papp fyllas med godis och numera kan ett påskägg innehålla mer än bara godis.

Här har vi samlat några tips på bra påskpresenter till både barn och vuxna