Råd och tips

Vårtor på händer och fötter

Vårtor på händer och fötter är något som många har haft. Vårtor kan vara smärtsamma, till exempel om de sitter precis bredvid varandra. Men vårtor är i regel helt ofarliga. Fotvårtor smittar lätt i omklädningrum och simhallar och andra offentliga platser där du går barbent.

 Vad är vårtor?

Vårtor är små utväxter i huden. På fackspråk kallas vårtor verruca. En vanlig vårta är hudfärgad, hård och har en ojämn yta. Vårtor kan komma en och en eller i grupp. Ofta kan huden runt själva vårtan vara lite tjockare också. Vårtor förekommer ofta på fötter och händer, men kan också förekomma på andra ställen på kroppen. En vårta på händer eller fötter försvinner till slut av sig själv, men det kan ta lång tid. Många föredrar därför att på påskynda denna process. 

Orsak till vårtor

Vårtor orsakas av en virusinfektion i huden. I området där viruset befinner sig blir huden tjock och grov och en vårta bildas. Viruset som orsakar vårtor tillhör virusgruppen papillomavirus. Vårtor är mycket vanligt bland barn i skolåldern. 

Vårtor är något som vårt immunförsvar ofta klarar av att hantera själv och då försvinner vårtorna av sig själv. Det kan ta lång tid innan vårtan försvinner, allt från några månader till flera år. Om vårtan inte besvärar dig gör det inte något om du låter den vara. Kom däremot ihåg att vårtor kan smitta andra. 

Hur förebygger jag vårtor?

  • Använd sandaler eller badskor istället för att gå barfota i simhallar och liknande ställen. 
  • Dela inte handduk med andra. 
  • Dela inte nagelsax med andra. 

Är vårtor smittsamt?

Ja, vårtor är smittsamt. Viruset som orsakar vårtor kan smitta vid direktkontakt med andra som har vårtor eller via föremål. Ett typiskt exempel är att du kan få vårtor när du har gått barfota på offentliga ställen där många går utan skor eller strumpor som till exempel i simhallen. 

Hur blir jag av med vårtor?

Vårtor kan du avlägsna själv, det finns i huvudsak två olika behandlingsformer mot vårtor. Om du vill ha hjälp med att bli av med vårtor kan även läkare hjälpa dig.  

Upplösande behandling

Upplösande behandling går ut på att du stryker på ett medel på vårtan som löser upp/torkar ut vårtan. Du måste stryka på medlet antingen dagligen eller veckovis tills vårtan är borta. Var noga med att inte få medlet på frisk hud. 

Frysbehandling går ut på att frysa bort vårtorna med kylspray. I regel räcker det med en behandling. Var noga med att inte få medel på frisk hud. 

Läs mer om hand- och fotvård: