Råd och tips

Vårda huden på hösten

Hösten kommer ibland plötsligt och det kan märkas direkt på huden. När det blir kallare ute blir luften torrare samtidigt som vi vrider upp värmen inomhus, vilket i sin tur gör att även inomhusluften blir torrare. Vi har sammanställt en lista över saker som kan vara bra att tänka på för att göra övergången mellan sommar och höst så problemfri som möjligt för dig.

Vårda huden på hösten

10 råd för frisk och fräsch hud på hösten

  1. Få tillräckligt med sömn. När du sover går kroppen och huden in i en reparationsfas. Nya celler bildas och gamla byts ut. För lite sömn påverkar hudens hälsa och kan göra att huden åldras snabbare. Huden är också mer mottaglig för vård på natten. Nattkrämer har ofta högt innehåll av vårdande ämnen och en tjockare konsistens som kan ge dig mjukare och slätare hud. 

  2. Fimpa ciggen. Rökning är skadligt för huden. Vi hjälper dig att sluta.

  3. Tvätta huden morgon och kväll. En bra rengöringsrutin avlägsnar smuts så att huden får en fin lyster. Väljer du rätt rengöringsprodukter till din hudtyp kommer hudvårdsprodukterna att fungera bättre och din make-up sitter bättre. 

  4. Ge huden fukt. Huden utsätts regelbundet för påfrestningar som gör huden torrare. En bra fuktkräm skyddar och hjälper huden att behålla sin naturliga fuktnivå. 

  5. Anpassa hudvården efter dina behov. Vilken hudvård som passar till din hud beror på flera faktorer, bland annat ålder, hudtyp och hur huden mår. 

  6. Anpassa hudvården efter säsong. Väder och vind kan göra huden känsligare och i Sverige är det stor skillnad mellan årstiderna. Huden kan behöva olika produkter under året. 

  7. Ät varierat och balanserat. Balanserad kost är viktigt för att bygga upp och bevara en hälsosam hud. 

  8. Medicin kan ge biverkningar på huden. Rådgör med en farmaceut på apoteket om du använder medicin och har funderingar kring biverkningar. 

  9. Sök hjälp om du har hudbesvär.  Om du besväras av acne, eksem eller andra hudbesvär kan dessa ofta behandlas om riktig diagnos ställs. Sök hjälp hos läkare eller apotek

  10. Undvik överdriven solning. Solen är den  enskilt största faktorn som bidrar till att påskynda hudens åldrande. Och bara för att sommarens intensiva solstrålar avtar under hösten är det bra att fortsätta med solskyddet.