Råd och tips

Värkutvärdering - vad behöver du?

Besväras du av värk eller smärta? Våra farmaceuter ger dig professionell rådgivning baserad på frågor relaterade till din värk. Du får hjälp till smärtlindring eller behandling anpassad för just dig.

Värkutvärdering - vad behöver du?

Ett område som är viktigt för oss på LloydsApotek är värk och smärta. Som värkspeciallister vill vi hjälpa dig att ha mindre ont. Det finns ingen universallösning som hjälper mot allt, därför vill vi hjälpa dig att hitta den behandling som fungerar bäst för just dig och din smärta.

Personlig värkutvärdering

Vi erbjuder dig en personlig värkutvärdering, en tjänst för att ge dig professionell rådgivning kring din värk. Vi bokar in ett samtal där en av våra farmaceuter hjälper dig att kartlägga din värk. Farmaceuten ställer frågor och ger dig sedan en rekommendation anpassat efter just dina behov.

Det kan vara ett läkemedel eller någon annan typ av behandling. Efter behandlingen bokar vi in en uppföljning då du får gå igenom och utvärdera din behandling tillsammans med farmaceuten. Du får hjälp och råd kring hur du skall göra framöver för att inte drabbas igen.

Kontakta oss så hjälper vi dig

Vi erbjuder personlig utvärdering av din värk på samtliga LloydsApotek. Hitta ditt närmsta här.

Vilka läkemedel finns för värken?

Det finns en rad olika läkemedel mot värk, både receptfria och receptbelagda. De verkar på lite olika sätt och är därför olika bra vid olika typer av smärta. Många använder kanske en och samma typ av läkemedel oavsett smärta- ta istället reda på vilket läkemedel som passar för vilken typ av värk.

Hos LloydsApotek har vi ungefär 40 stycken olika preparat, men de receptfria går att dela in i tre egentliga huvudgrupper som verkar på liknande sätt:

Paracetamol

Paracetamol är ett läkemedel som verkar på många typer av smärta och även mot feber. Det kan vara bra att ta mot till exempel huvudvärk, tandvärk eller mensvärk. Det kan även ges till barn och finns i många olika styrkor och former för att passa barn – bland annat flytande, munsönderfallande och stolpiller. Tänk på att läsa på förpackningen vilken styrka som passar barnet.

NSAID – Acetylsalicylsyra

NSAID – Acetylsalicylsyra är en grupp läkemedel som lindrar smärta, feber och dessutom inflammation. Acetylsalicylsyra,har också smärtstillande, febernedsättande och inflammationshämmande egenskaper. NSAID och acetylsalicylsyra kan dessutom vara irriterande för magen och rekommenderas inte om man har haft magsår eller lider av sura uppstötningar eller halsbränna. Lider du av astma bör du också fråga din läkare om råd innan du använder dem för första gången. En del av preparaten finns i styrkor för barn – fråga oss på LloydsApotek eller läs på förpackningen så att du väljer rätt.

Triptaner

Triptaner är läkemedel som används vid migrän. Exempel på triptaner är sumatriptan som finns i bland annat Imigran och zolmitriptan.

Nässpray kan vara ett bra alternativ till tabletter om man mår illa i samband med sin migrän. Triptaner verkar genom att påverka blodkärl och nerver i hjärnan. De har därför ingen effekt på någon annan värk än just migrän. Innan man använder dessa läkemedel bör man gå till läkaren och få säkerställt att det är just migrän man lider av.

Andra typer av smärtlindring

Det finns mycket annat man kan göra vid värk än att ta läkemedel - avslappningsövningar, liniment eller värmeplåster.