Urininkontinens hos män

Urininkontinens drabbar även män. Till skillnad från kvinnor förekommer det oftast inte före cirka 70 års ålder. På grund av tabu hålls ofta problemet hemligt och många män får därmed inte den hjälp de behöver.

Att tappa kontrollen över sin kropp kan vara svårt att hantera och många låter bli att delta i sociala sammanhang av oro för att hamna i generande situationer som till exempel våta fläckar på kläder eller möbler. 

Orsaker till urininkontinens hos män

Det finns många olika orsaker till besväret. Förekomsten ökar med ålder och är ibland relaterat till prostatabesvär. För att hitta den bakomliggande orsaken till problemet och den bästa behandlingsmetoden bör man uppsöka läkare.

Olika sorter av inkontinens

Trängningsinkontinens som kan uppstå även vid små uringmängder och gör det omöjligt att hinna till toalett i tid. Trängningar kan uppstå av olika skäl, till exempel urinvägsinfektion, förstoppning, prostatit, Parkinsons sjukdom, stroke, njursten, prostataförstoring och prostatacancer.

Ansträngningsinkontinens innebär läckage vid exempelvis nysningar, hosta, skratt och tyngre lyft. Formen av läckage kan uppkomma efter operation av förstorad prostata, strålbehandling mot prostatacancer eller att prostatakörteln opererats bort. 

Överfyllnadsinkontinens uppstår när blåsan misslyckas med att tömmas helt. Det kan bero på hinder eller svaga blåsmuskelsammandragningar. Medicinering med antihistaminer samt nervskador på grund av diabetes och multipel skleros är andra orsaker till överfyllnadsinkontinens. 

Total urininkontinens innebär kontinuerligt läckage av urin på grund av förlorad slutmuskelfunktion och kan uppstå efter bland annat kirurgi. Det är den personliga uppfattningen om besvärens svårighetsgrad som är grund för hur man ska välja behandling och hjälpmedel. 

Efterdropp innebär att det stannar kvar en liten mängd urin i urinröret efter att man kissat. Urinen droppar sedan ut i underkläderna.

Hur kan du själv behandla urininkontinens?

De flesta fall av urininkontinens är inte relaterade till sjukdom och kan bli bättre med hjälp av förändringar i livsstil:

  • Du som har besvär med efterdropp kan prova att dra med ett par fingrar längs urinröret, från pungens baksida och ut längs penisen när du har kissat klart. Då kan du få ut de sista dropparna. 
  • Bäckenbottenträning med knipövningar kan hjälpa även vid mäns urinläckage. För att hitta rätt muskler kan du öva på att stippa urinstrålen när du kissar. Klarar du detta så använder du rätt muskler. Ett annat sätt är genom att låtsas att du måste släppa ut luft ur ändtarmen och så försöka hålla den inne. Känn på de muskler du ska använda. Om du upplever att du drar upp området så använder du rätt muskler. Håll inte andan och andas lugnt. 
  • Minska på koffein- och/eller alkoholintag, vilket även kan ha andra positiva effekter.
  • För blåsans skull är det bra med en lagom kroppsvikt, att du tränar regelbundet, har regelbunden avföring och hanterar stress och psykisk hälsa på ett hälsosamt sätt.
  • Glöm inte att dricka vatten. Uttorkning koncentrerar urinen.
  • Undvik att dricka före sängdags för att minska behovet av att kissa på natten. 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning