Ryggont

Att ha ont i ryggen är mycket vanligt. Det kan kännas på lite olika sätt men det är vanligt att värken sitter i nedre delen av ryggen. Värken är oftast ofarlig och går över av sig själv inom ett par veckor, men ibland kan man behöva någon behandling.

Ryggont

 

Råd när du har ont i ryggen

 

Vid ryggvärk är det viktigt att man försöker röra på sig som vanligt och fortsätta med sina vanliga sysslor så gott det går. Att vila mycket kan till och med förvärra besvären. Har man så ont att det är svårt att röra på sig kan värktabletter hjälpa. Ryggvärk är som sagt oftast ofarligt, men ibland kan det vara ett tecken på något annat.

Om något av symtomen nedan stämmer in på dig bör du kontakta vården för att få din ryggvärk undersökt:

  • Om ryggvärken uppkom vid eller strax efter en olycka, till exempel ett fall
  • Om man känner sig sjuk och hängig i övrigt i samband med ryggvärk – till exempel har feber, känner sig svag eller har tappat i vikt.
  • Om man har domningar, stickningar eller känselbortfall i båda benen eller kring ändtarm/könsorgan.
  • Om man inte känner när man är kissnödig, eller kissar på sig.
  • Vid samtidig benskörhet, osteoporos.
  • Patienter med cancer, eller om man tidigare haft cancer
  • Om man är i övre medelåldern och aldrig tidigare haft ont i ryggen.

Har man ont i ryggen är det viktigt att man försöker röra på sig som vanligt. Man vill gärna vila när det gör ont med risken är att man då blir stel och att värken blir svårare att bryta. Försök i stället röra på dig så att blodcirkulationen ökar eftersom det underlättar läkningen. Man bör dock undvika tunga lyft och att vrida ryggen i sidled.

Det är oftast skönare att sitta eller ligga än att sitta ner vid ryggont. Att ha en liten kudde eller ihoprullad handduk att lägga som stöd för svanken kan kännas skönt när man sitter.

En del tycker att värme hjälper mot värken, till exempel en värmekudde, liniment eller att basta. Andra tycker att det är skönt att lägga någonting kylande mot värken. Man får prova sig fram.