Packa smart inför resan

Att resa med familjen under sommaren betyder oftast kvalitetstid för alla. Tyvärr är semester inget hinder för sjukdomar eller besvär. Reser du med små barn kan det vara smart att sätta ihop ett litet annorlunda semesterapotek än om sällskapet består av endast vuxna. Var beredd på alla möjliga situationer och ta hellre med lite för mycket än för lite. 

Packa smart inför resan

Åksjuka

Barn över 6 år kan använda Postafen (receptfritt läkemedel) mot åksjuka. Postafen tas 1-2 timmar före avfärd, för att förebygga symptom på åksjuka. 

Det finns också akupressurband som kan användas mot åskjuka hos barn (över 3 år). Det är ett elastiskt armband med en "gummikula" som placeras på handleden. Gummikulan stimulerar en akupunkturpunkt som kan förhindra och minska illamående.

Barn med diarré och kräkningar

Barn som får diarré och/eller kräkningar blir lättare uttorkade än vuxna. Är det dessutom varmt kan uttorkningen gå ännu snabbare. 

Goda råd mot diarré och kräkningar

Ge barnet vätska. Det viktigaste är att motverka vätskeförlust. Ju mindre barnet är desto mindre krävs det ínnan barnet blir uttorkat. Kroppen förlorar också viktiga salter och socker och det är viktigt att ersätta detta.

  • Resorb används för att ersätta vätskeförlust. Du får i dig korrekta mängder salter och socker förutom vätska, och kan vara smart att packa ner i semesterapoteket. 
  • Barn som fortfarande ammas/får bröstmjölksersättning bör fortsätta få det, förutom annan dryck.
  • Ge inte barnen läsk. Läsk innehåller mycket socker och lite salt och är inte optimalt för att förhindra vätskeförlust.

Ge mat igen så snart som möjligt. När barnet har fått i sig tillräckligt med vätska i 4 - 6 timmar kan barnet med fördel få vanlig mat igen.  

Hur mycket vätska behöver barnet? Generellt kan sägas att ju mer vätska, desto bättre, och att det är bättre att dricka något än inget. Minsta vätskeintag bör vara: 

  • Barn under 1 år: 1 deciliter vätska per kilo kroppsvikt per dygn
  • Barn över 1 år: 0,5 - 1 deciliter vätska per kilo kroppsvikt per dygn

Ett sätt att kontrollera att barnet får i sig tillräckligt med vätska är att barnet kissar var 3:e till 4:e timme.

Solkräm till barn

Barn behöver ofta något högre solskyddsfaktor än vuxna. 

Solskydd

Användning och tips

Produkter

Sollotion

Lätt att fördela, går snabbt in i huden. Extra vattenresistent.  

La Roche-Posay Anthelios Lotion SPF 50+

Solspray

Till känslig hud. Enkel att fördela, går snabbt in huden och ger mycket fukt.

LloydsPharmacy Solero Kids sun spray SPF 50+

Solstift

Lätt att applicera på extra utsatta områden som näsa, mun och öron.

Aco Kids Sun stick SPF 50

Solglasögon till barn

Glöm inte solglasögon till barn, deras ögon är mer utsatta för uv-strålar än vuxnas ögon. 

Barn med feber 

Får barn feber när ni är på resa är det lätt att bli bekymrad. Ett bra tips är att ha en febertermometer i semesterapoteket. Då kan du enkelt ta reda på om barnet har feber eller ej och hur hög den eventuellt är. 

Febernedsättande i en form som är lätt att få i barnet är också smart att packa ned. Stolpiller, sugtabletter eller pulver är bra medicinformer för små barn.  

Insekter och barn

Kom ihåg myggnät till barnvagnen även på semestern. Olika medel mot insekter som stryks på huden ska vanligtvis inte användas till barn under tre år. Ett alternativ för barn under tre år kan vara medel mot insekter som används på kläder

Om du sticks av en insekt kan aloe vera eller Xylocain (klådstillande salva) vara bra att ha redo.

Plåster till barn

Plåster till barn är viktigt att packa ned. Ofta är motivet avgörande för effekten. LloydsApotek har plåster till barn med många olika roliga motiv eller samlingsförpackningar för hela familjen. 

Resevaccination

Ta reda på vilka vaccinationer som rekommenderas för ditt resmål och ta kontakt med en vaccinationsmottagning. Var ute i god tid med att kontrollera detta så att du hinner få fullt skydd före avresa. 

Checklista för resor med barn