Råd och tips

Muskelvärk

Muskelvärk orsakas av till exempel överansträngning eller skada. En muskelbristning kan exempelvis uppstå om du struntat i att värma upp ordentligt innan ett träningspass och en så kallad lårkaka som är benämningen på en blödning och svullnad som uppkommer efter kraftigt slag.

Råd vid muskelvärk

Om du efter en skada har svårt att röra på eller belasta en skadad kroppsdel bör du kontakta sjukvården. Detta för att det kan röra sig om en ligament- eller ledskada. Men muskelsmärta kan också vara spända muskler i nacke och axlar. Det kan till exempel bero på att man går runt med en ständig oro eller stress och spänner sina muskler omedvetet, till exempel drar upp axlarna.

Den typen av smärta kan också bero på att man har en olämplig arbetsställning och då kan det vara bra att försöka variera arbetsställningen eller ta små korta pauser i arbetet för att lindra smärtan.

Risk för överbruk av värkmedicin
Lider man av långvarig värk och tar läkemedel mot detta finns risken att kroppen vänjer sig vid medicinen. Man kan då drabbas av huvudvärk när värktablettens effekt avtar. Om man äter värkmedicin fler än tre dagar i veckan är man i riskzonen för att falla in i denna onda cirkel. Misstänker du att du drabbats av detta bör du kontakta din läkare. 

Läs mer om värk och muskler: