Kostråd för diabetiker

Diabetes är en sjukdom där blodsockret är för högt. Vår kost har stor påverkan på blodsockret och det är därför viktigt för diabetiker att äta sunt och regelbundet. Därför ska vi nu dela med oss av våra bästa kostråd för diabetiker.

Kostråd för diabetiker

Vad är diabetes?

Diabetes mellitus är en kronisk sjukdom som kännetecknas av för högt blodsocker. Sjukdomen delas in i typ 1-diabetes, som orsakas av brist på insulin, och typ 2-diabetes, som orsakas av otillräcklig insulinproduktion eller att insulinet inte fungerar som det ska. Genom att följa kostråd för diabetiker så kan du leva ett härligt liv. Rådgör med din läkare om vilka kostråd som är bäst just för dig som diabetiker. 

Kostråd för diabetes

Kost och motion påverkar reglering av blodsocker och risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. Sund och varierad kost är viktiga delar av egenbehandlingen vid diabetes och kan förhindra eller försena en eventuell försämring av diabetes. Dessa kostråd för diabetiker är speciellt framtagna för att hjälpa dig att reglera blodsockret och försäkra god hälsa. 

  • Variera din kost
  • Ät regelbundet, gärna tre eller fyra huvudmåltider och max tre mellanmål per dag.
  • Välj fullkorns- och fiberrika produkter.
  • Ät gärna minst tre portioner grönsaker och två portioner frukt/bär per dag.
  • Är fet och mager fisk regelbundet, både som pålägg och som tillagad mat.
  • Välj magra kött- och mejeriprodukter.
  • Drick vatten som törstsläckare
  • Välj hellre vegetabiliskt margarin eller olja än hårt margarin eller smör.
  • Begränsa intaget av mättat fett i form av feta mejeri- och köttprodukter (snabbmat).
  • Begränsa mängden salt och socker du får i dig.
  • Det är viktigt att följa kostråd för diabetiker när man väljer att dricka alkohol, eftersom det ofta leder till snabba uppsving i blodsockernivåerna. 

Bra kost för diabetiker kan främja hälsan

En bra kost för diabetiker och hjälper till att balansera blodsockernivåerna. Genom att göra rätt kostval kan man upprätthålla ett stabilt blodsocker! Det förhindrar komplikationer och främjar övergripande hälsa. På så sätt kommer du må mycket bättre i längden och kunna leva ett mer lättsamt liv. Diabetiker bör fokusera på att äta mycket grönsaker, fullkornsprodukter och magra proteiner samtidigt som de undviker överdrivet sockerintag och bearbetade livsmedel

Diabetes typ 1: Kost + insulin

Insulinbehandling är nödvändig för dem med diabetes typ 1. Kost behöver också anpassas. Personer med typ 1-diabetes behöver noggrant balansera sitt insulintillförsel med sitt matintag. Det betyder inte att de behöver undvika kolhydrater helt, utan snarare förstå hur olika livsmedel påverkar deras blodsocker och anpassa insulinet därefter. Regelbunden och konsekvent måltidsplanering, samt att undvika extrema blodsockertoppar genom att äta långsamma kolhydrater, kan vara till hjälp.

Diabetes typ 2: Kost är nyckeln till ett bra liv

Många med typ 2-diabetes kan reglera blodsockret genom att enbart se över kost. Diabetes typ 2 kräver därför att vara lite extra uppmärksamma gällande hur mycket socker man äter, eftersom typ 2-diabetes är känsligare för koständringar. Det innebär att begränsa intaget av snabba kolhydrater och öka andelen fiberrika livsmedel som kan förbättra blodsockerregleringen. Dessutom kan en kost anpassad för diabetes typ 2 vara rik på magra proteiner och hälsosamma fetter, som omega-3, vara fördelaktig. Viktminskning genom en balanserad kost kan även hjälpa till att förbättra insulinresistensen som ofta ses vid typ 2-diabetes.

Håll dig till kost med lågt glykemiskt index

En bra kost för diabetiker är att hålla sig till mat med lågt glykemiskt index! Glykemiskt index (GI) är ett mått som används för att rangordna kolhydrater baserat på hur de påverkar blodsockernivån efter konsumtion. Livsmedel med lågt GI bryts ner långsammare i kroppen, vilket resulterar i en långsam och stabil frisättning av socker i blodet, vilket är en optimal kost för diabetes typ 1 och 2. Högt GI ger en snabb uppskjutning av blodsockret. Personer med både diabetes typ 1 och 2 bör ha kost som undviker uppsving. 

För personer med diabetes kan valet av kolhydratkällor som har ett lågt GI vara avgörande, särskilt när kosten är rik på kolhydrater (Internetmedicin). Klassiska kostrekommendationer för diabetes med lågt GI föreslår ofta intag av livsmedel som linser, bönor, fullkornspasta, parboiled ris, havre och bulgur. Vid val av bröd bör man föredra sorter som är rika på hela korn och lösliga fibrer. Här har vi därför sammanställt en överskådlig lista med både hög och låg index livsmedel:

Livsmedel med lågt glykemiskt index:

  • Matvarianter i fullkorn: Fullkornsbröd, pasta och spannmål
  • Kallt ris
  • Nedkyld kokt potatis
  • Grönsaker som morötter, broccoli och spenat
  • Proteinrik mat
  • Mjölk och yoghurt (osötad)
  • Nötter och frön

Livsmedel med högt glykemiskt index:

  • Vitt mjöl och bröd
  • Flingor och snabbgröt
  • Popcorn
  • Vissa tropiska frukter som vattenmelon och ananas
  • Bearbetade snacks som chips
  • Sötsaker och bakverk, som kakor och godis
  • Drycker som läsk och energidrycker.

Att förstå vilka livsmedel som har lågt respektive högt GI kan hjälpa individer, särskilt diabetiker, att göra bättre kostval. Det är även bra att tänka på för att förebygga diabetes.

Kost för att undvika diabetes

Även om genetik spelar en roll, finns det livsstilsfaktorer, som kost, som kan bidra till att minska risken för att utveckla diabetes. Det är särskilt viktigt att undvika snabba uppskjutningar i blodsockret, överflödigt sockerintag och livsmedel som kan orsaka sådana spikar.

  • Fokus bör vara på att äta en varierad och näringsrik kost med lågt glykemiskt index, rik på fiber, fullkorn, grönsaker och frukt. 
  • Undvik överdrivet intag av socker - och bearbetade livsmedel. De innehåller ofta mer socker än man tror!
  • Regelbunden fysisk aktivitet i kombination med en hälsosam kost kan hjälpa till att hålla både vikt och blodsocker i schack.

Även om du inte har diabetes är det viktigt med en hälsosam kost för att undvika diabetes, särskilt om du är i riskzonen för sjukdomen.

Kan jag äta socker?

Diabetiker med reglerat blodsocker kan äta sockerhaltig mat men det rekommenderas att begränsa sockerintaget för att undvika stora svängningar i blodsockret. Till exempel är drycker med mycket socker, som läsk, saft och juice inte att rekommendera då de ger en snabb blodsockerhöjning och ökar risken för viktökning och övervikt.

Sötningsmedel

Det är viktigt att veta att vissa sötningsmedel (till exempel sorbitol och xylitol) kan påverka blodsockret. Aspartam, sackarin och sukralos är exempel på sötningsmedel som inte påverkar blodsockret.

Kan diabetiker dricka alkohol?

Diabetiker bör vara försiktiga med att dricka alkohol eftersom blodsockret påverkas av alkohol. Mät blodsockret oftare efter att du druckit alkohol, och berätta för dem du är med att du har diabetes. Du bör alltid se till att äta tillräckligt, även berätta för dem de är med när du funderar på om du behöver äta lite mer.

Det är levern som ser till att blodsockret hålls uppe vid fasta. När levern samtidigt måste förbränna alkohol kommer förmågan att producera socker sänkas och blodsockret kan därför bli lägre än normalt. Kom ihåg att berätta för dem du är med att du har diabetes eftersom insulinkänning lätt kan förväxlas med kraftig berusning.

Läs mer om diabetes här.

Källa: Internetmedicin

Publicerad 20220223 Uppdaterad: 20230920

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning