Råd och tips

Koppar

Koppar är ett grundämne som kroppen behöver i små mängder och är därför viktigt för bildandet av röda blodceller. Det är ett ämne som också finns i alla livsmedel och kan även finnas i till exempel dricksvatten eftersom ledningar i kök och badrum framförallt består av kopparrör (i fastighetens installation).

Koppar

Vad är koppar?

  • Koppar (Cu) är ett grundämne som kroppen behöver i små mängder.
  • Koppar måste tillföras via kosten.
  • Det mesta av kroppens koppar återfinns i skelettmuskulaturen, levern, huden, bindväv och hjärnan. Små mängder finns också i proteiner i blodet.

Vilken uppgift har koppar i kroppen? 

  • Koppar ingår i en rad enzymer som hjälper ämnesomsättningen samt omsättningen av järn i kroppen.
  • Koppar är viktigt för produktion av melanin i huden (ämnet som gör oss brunbrända).
  • Koppar deltar i kroppens antioxidantförsvar.
  • Koppar är viktigt för att upprätthålla normal bindväv och ledfunktion.
  • Koppar bidrar till att reglera kroppstemperaturen.

Källor till koppar i kosten

De flesta matvaror innehåller koppar men bra källor är inälvsmat (särskilt lever), skaldjur, kakao, fröer (solros-, sesam, pumpa-), nötter, gröna grönsaker, torkade baljväxter, sviskon, svart peppar, gelatin och bläckfisk. 

Rekommenderat dagligt intag av koppar:

Kön/grupp/ålder

Rekommenderat dagligt intag

Spädbarn 0 – 6 månader

0,01 milligram

Barn 4 – 8 år 

1 milligram

Kvinnor

0,9 milligram

Män 

0,9 milligram

Gravida

1,0 milligram

Ammande

1,3 milligram

Vad händer vid kopparbrist?

Kopparbrist kan förekomma vid vissa sjukdomar och kan leda till: 

  • Blodbrist (anemi)
  • Lågt blodtryck (hypertoni)
  • Nedbrytande förändringar i ben och nerver
  • Nedsatt pigmentering i hud/hår och förändrad hudstruktur
  • Låg kroppstemperatur
  • Inflammationssjukdomar

Vad händer vid för högt intag av koppar?

Risken för att bli förgiftad med koppar från mat eller dryck är mycket liten, men kopparförgiftning kan ske vid överdriven av tillskott med koppar eller vid matlagning i kopparkärl.

Symptom på kopparförgiftning är:

Illamående och kräkningar, yrsel, diarré och metallsmak i munnen. Allvarliga fall av kopparförgiftning kan vara dödliga. Långvarigt intag av för stor mängd koppartillskott kan leda till lever-, hjärna- och/eller nervskador.

Råd och tips om hur du använder tillskott med koppar 

De flesta multivitaminmineral-tillskott innehåller en liten mängd koppar, och de kan användas utan att rådgöra med läkare först. 

Läs mer om Kost och hälsa: