Råd och tips

Kalcium

Kalcium, också känt som kalk, är en viktig byggsten för vårt skelett och våra tänder. För lite kalcium i skeletter kan öka risken för att få benbrott.

Kalcium

Kalcium (Ca) är den mineral som kroppen har mest av och utgör omkring hälften av den totala mängden mineral som finns i kroppen. Kalcium måste tillföras via kosten. 

Vilken funktion har kalcium i kroppen?

Kalcium är en viktig byggsten för vårt skelett och våra tänder. Kalcium är också viktig för en lång rad enzymreaktioner, koagulering av blod, nervimpulser, muskelsammandragningar och hjärtat. 

Kroppen kräver kontinuerlig tillförsel av relativt stora mängder kalcium, ända från fosterstadiet och fram tills att vi dör. Detta är för att skelett och tänder ska bildas, växa och underhållas. Personer som har fått för lite kalcium tidigt i livet kan senare utveckla benskörhet (osteoporos) på grund av svagt skelett. 

Källor till kalcium i kosten

Kalcium finns i många livsmedel. Mjölk, yoghurt, ost, hermetisk fisk (sardiner/ansjovis), gröna grönsaker och mandlar, är extra bra källor.

Rekommenderat dagligt intag av kalcium:

Kön/grupp/ålder

Rekommenderat dagligt intag

Spädbarn 6 – 11 månader

540 milligram

Barn 1 – 5 år 

600 milligram

Barn 6 – 9 år

700 milligram

Barn, tonåringar 10 – 17 år

900 milligram

Vuxna

800 milligram

Gravida och ammande

900 milligram

Vad händer i kroppen vid kalciumbrist?

Många får inte i sig tillräckligt med kalcium via kosten. Det gäller särskilt personer som inte äter mejeriprodukter. Personer med D-vitaminbrist är mer utsatta för att få kalciumbrist, eftersom D-vitamin är nödvändigt för att kroppen ska ta upp kalcium. 

Kalciumbrist kan leda till:

  • Ökad risk för utveckling av osteoporos (benskörhet).
  • Hjärtrytmen kan störas.
  • Kramper i muskler, allt från lätta till allvarliga kramper.
  • Utveckling av grå starr.
  • Trötthet eller andra psykiska störningar.

Vad händer vid för högt intag av kalcium?

Stora doser kalcium kan leda till biverkningar som förstoppning och illamående. Mycket höga kalciumnivåer i blodet (hyperkalcemi) kan bland annat leda till högt blodtryck, njursten, njursvikt och magsår. Hyperkalcemi behandlas av läkare. 
 

Läs mer om Kost och hälsa: