Råd och tips

Jod

Jod är en mineral som kroppen behöver och som vi har mycket av i sköldkörtelhormoner. Jod är bland annat viktigt för att reglera ämnesomsättningen och för tillväxt och utveckling hos barn.  

Jod

Vad är jod?

  • Jod (I) är en nödvändig mineral som kroppen bara behöver små mänger av varje dag. Kroppen är beroende av tillförsel av jod. 
  • Över 80 procent av all jod i kroppen finns i sköldkörtelhormoner (tyreoidea). 

Vilken uppgift har jod i kroppen?

Jod är nödvändigt för bildandet av tyreoideahormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Dessa hormoner bildas i sköldkörteln (tyreoid) och reglerar ämnesomsättning och reproduktion, samt tillväxt och utveckling hos barn. 

Källor till jod i kosten 

Det finns få naturliga källor till jod. Fisk är den bästa källan till jod. Dessutom innehåller mjölk och mejeriprodukter, eftersom kornas mat innehåller tillsatt jod. Dessutom är salt ofta berikat med jod. 

Rekommenderat dagligt intag av jod: 

Kön/grupp/ålder

Rekommenderat dagligt intag (mikrogram)

Spädbarn 6 – 11 månader

50

Barn 12 – 23 månader 

70

Barn 2 – 5 år

90

Barn 6 – 9 år

120

Vuxna, tonåringar och barn över 10 år

150

Gravida

175

Ammande

200

Vad händer vid brist på jod?

Jodbrist i fosterlivet eller direkt efter födseln kan leda till sänkt mental utveckling, nedsatt tillväxt eller en allvarlig form av funktionsnedsättning (kretinism). Hos vuxna kan jodbrist leda till struma (förstorad sköldkörtel) och nedsatt ämnesomsättning.

Personer med ensidig kost (med lite fisk och mejeriprodukter), gravida och ungdomar kan vara mer utsatta än andra för att få jodbrist. 

Vad händer vid för högt intag av jod?

Högt jodintag kan leda till förstorad sköldkörtel. Detta kan leda till både ökad och minskad hormonproduktion, så både förhöjd ämnesomsättning (hypertyreos = för många tyeroidhormoner) och nedsatt ämnesomsättning (hypotyreos = för få tyreoidhormoner) kan uppstå.

Råd och tips vid tillskott av jod

  • Multivitamin-mineraltillskott innehåller ofta jod. Ett tillskott av multivitamin-mineral kan vara en bra lösning för de som äter lite fisk och mejeriprodukter för att säkerställa tillräcklig tillförsel av jod. 
  • Personer som behandlas med läkemedolet Cordarone/Amiodaron, eller behandlas för sjukdom i sköldkörteln bör vara försiktiga med tillskott av jod, då detta kan påverka sjukdomen eller behandlingen. 

Läs mer om Kost och hälsa: