Råd och tips

Feber hos barn

Feber är ett vanligt symptom hos barn och många barn kan få hög feber även vid helt ofarliga virusinfektioner. Generellt sett är barnets allmäntillstånd viktigare för att bedöma hur sjukt barnet är, än själva temperaturen.

Feber hos barn

Vad är feber?

Kroppens temperatur regleras av det termoregulatoriska centrat i hjärnan. Detta centrum mottar information om temperaturen i kroppen och om vi är för varma försöker det sänka temperaturen. Vid feber är denna termostat i kroppen inställd på för hög temperatur vilket resulterar i feber. 

Feber definieras som kroppstemperatur högre än 38 grader, mätt i ändtarmen. Feber är inte en sjukdom med ett symptom. Det kan finnas flera olika orsaker till att du får feber, till exempel för hög aktivitet i immunförsvaret. Infektioner och inflammationer är annat som kan ge feber.  

Feber hos barn

Små barn får lättare feber än vuxna och den kan snabbt bli hög. När små barn har feber är allmäntillståndet mycket viktigare än själva temperaturen. Små barn kan lätt få 39-gradig feber, även vid vanliga virusinfektioner. Feber är ett symptom, inte en sjukdom. Barn kan snabbt kännas varma och därför är det viktigt att kontrollera temperaturen hos barnet för att veta om barnet har feber eller ej. 

Goda råd när ditt barn har feber

  • Ge barnet mycket vätska, feber leder till vätskeförlust.
  • Klä barnet i tunna kläder och se till att rumstemperaturen inte är för hög. 
  • Det kan vara bra att hålla barnet inomhus tills det är feberfritt. 
  • Vid hög feber av okänd orsak kan du väcka barnet ett par gånger under natten för att kontrollera att du får kontakt med det. 

Läs mer om barn och infektioner: