Råd och tips

E-handla läkemedel för barn över 13 år

Från den 11 april 2019 fungerar apotekens e-tjänster och e-handel för vårdnadshavare på ett annorlunda sätt jämfört med tidigare.

E-handla läkemedel för barn över 13 år

Det innebär att vårdnadshavare till tonåringar i åldern 13–17 år inte längre automatiskt kan titta på och beställa sin tonårings läkemedel via e-handel hos apotek (så kallad direktåtkomst).

Syftet med förändringen är att följa offentlighets- och sekretesslagen. För tonåringar innebär förändringen ett ökat skydd för den personliga integriteten. Dessutom läggs åldersgränsen för åtkomst till receptinformation via apotekens tjänster närmare de som gäller i hälso- och sjukvården.

För mer information om vilka möjligheter som finns för dig som vårdnadshavare ber vi dig att kontakta närmsta LloydsApotek.

Apotek erbjuder till exempel abonnemangs- eller beställningstjänster för läkemedel, då blir du meddelad när det är dags att hämta ut din tonårings medicin. 

Förändring bara på webben

Förändringen som införts gäller endast när du som vårdnadshavare eller fullmaktstagare för 13 - 17-åring loggar in i ett apoteks e-handel för att ta del av din tonårings recept. Precis som på ett fysiskt apotek ska en farmaceut göra en bedömning i varje enskilt fall om vilken läkemedelsinformation som kan lämnas ut till vårdnadshavaren.

Källa: E-hälsomyndigheten.se