Barnets första tid

Ert barn har kommit. En helt ny människa är här. Allt känns förmodligen väldigt omtumlande, lite skrämmande och rätt härligt och frågorna är många.

Försök framför allt att ta det lugnt, njuta och lära känna varandra. Och tänk på att det är helt okej att inte veta allt. Man hinner ändå inte vara en perfekt förälder, och det kräver inte barnet heller. Det viktigaste är att hitta en balans mellan vad som känns rätt för er familj och några av de saker som är nödvändiga att göra från allra första början. Här kommer några praktiska tips för er och ert nyfödda barn. Och kom ihåg: ingen behöver prestera något!

Hur äter det nyfödda barnet?

De första dygnen sover det nyfödda barnen mycket, men vaknar med jämna mellanrum för att äta och bajsa, också på natten. Om barnet får äta när det vill så kommer också amningen oftast igång bra med en gång. Du kan läsa mer om amning här och också få tips för att lösa eventuella problem. Om amning av någon anledning inte fungerar alls så är det inget att oroa sig för; bröstmjölksersättning innehåller den näring som barnet behöver, och den nödvändiga närheten får ni även vid flaskmatning.

Tänk på: Många föräldrar blir glada när deras nyfödda barn ler, men väldigt ofta är det ett tecken på magknip och att barnet behöver rapa. För att hjälpa barnet att rapa kan du hålla det emot dig och stryka det över ryggen, eller lägga barnet på mage över ditt knä och sedan lyfta upp det igen.

Det nyfödda barnet och sömnen

Den första tiden sover ditt nyfödda barn större delen av dygnet. Det är bra om man låter barnet sova på rygg från början, och inte på magen eller sidan. På det viset minskar risken för plötslig spädbarnsdöd. Om mamman ammar så kommer hon vara vaken varje gång barnet behöver äta, vilket sker fler gånger både dag och natt. För att mamman inte ska bli alldeles utmattad kan det vara bra om den förälder som inte ammar går upp de gånger barnet vaknar och behöver tröst men inte behöver äta.

Vad gör man om barnet inte vill eller kan sova? Det finns ju mängder av väl beprövade metoder, men sanningen är ju att barn är olika. Vissa somnar genast om man drar barnvagnen längs en grusgång, medan andra behöver absolut lugn och stillhet. Prova er fram till det som passar er nyfödda bäst!

Det nyfödda barnet och hygienen

Normalt så kissar och bajsar det nyfödda barnet redan under sitt första dygn. Det första bajset kallas barnbeck, och det är grön-svart och segt. När amningen väl kommer igång blir bajset senapsfärgat och luktar lite syrligt. Eftersom barnet bajsar och kissar flera gånger om dagen så är det viktigt att rengöringen görs på rätt sätt. På flickor bör man till exempel alltid tvätta av bajset i en rörelse bakåt, så att bajs inte hamnar i underlivet.

För att undvika eller lindra smärtsamma blöjeksem och fnasig rumpa så bör man låta barnet ligga och lufta sig ordentligt vid blöjbytena. En fet salva kan också användas på de fnasiga utslagen. Också i armveck och armhålor kan det bli fuktigt och bildas eksem, och det kan man behandla med mjukgörande salva eller kortisonkräm. Oroa dig inte för skorvig hjässa – det går bort av sig själv. Använd milt oparfymerat, pH-neutralt schampo.

Tips: bär alltid med milda våtservetter och ombyten, eftersom olyckor alltid händer.

Anknytning – hur fungerar det?

Det nyfödda barnet är helt beroende av hudkontakt med sina föräldrar. Brist på hudkontakt kan leda till stress och oro. Anknytningen är minst lika viktig för föräldrarna, eftersom det är en helt ny person som man faktiskt behöver lära känna, också fysiskt. Anknytningen är dessutom viktig för att amningen ska komma igång, eftersom den sätter igång mammans hormoner samt att barnet blir avslappnat genom fysisk närhet.

Ta vara på den första tiden tillsammans med barnet och lär känna varandra, med mycket hudkontakt och långa ostressade stunder när ni bara ligger och tittar varandra i ögonen. Lägg alla krav åt sidan och bara njut av den fysiska kontakten.

När bör du kontakta vården?

Om ditt barn får feber, är dåsig eller verkar ha svårt att andas så ska du antingen ringa 1177 eller söka vård akut. Om något oroar dig eller om något fel så ska du aldrig tveka att kontakta vården!