Råd och tips

Bästa tipsen för att skydda huden i vårsolen

Nu är vi många som är redo att njuta av den efterlängtade solen efter en lång och kall vinter. Kombinationen stark vårsol och vinterblek hud innebär stor risk för solskador. Särskilt viktigt är det att skydda barnens känsliga hud.

Rätt solskydd på våren

Det är mycket att tänka på när ska välja solskydd. På LloydsApotek har vi solkräm för olika behov, anpassade efter olika hudtyper. Får du snabbt oren hud bör du inte använda solkräm som är avsett för kroppen, i ansiktet. Ett solstift kan vara smart så här i vårsolen. Den kan smörjas på läppar och utsatta områden. 

5 tips för att sola säkert på våren

• Glöm inte att välja en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB.
• Använd ett tjockt lager solkräm.
• Smörj in dig minst 15 min innan du går ut i solen.
• Smörj in dig igen varannan timme och efter bad.
• Undvik att vara direkt i solen när den är som starkast mellan klockan 11 – 15

Därför är det extra viktigt att skydda barnen i vårsolen

Barn har tunn hud med mindre utvecklat pigment än vuxna och behöver därför bra solskydd för att inte bli brända i solen. Solskydd till barn är särskilt viktigt eftersom solbränna i unga år har visat sig öka risken för hudcancer senare i livet. Solglasögon, både till stora och små, är viktigt för att skydda ögonen.

Håll koll på UV-index 

Behovet av solskydd är beroende på hur stark solen är. UV-index är ett mål på hur stark uv-strålningen från solen är. Ju högre uv-index, desto starkare strålning.

Fler artiklar om solskydd: