För närvarande kan det ta längre tid att nå vår kundservice och det kan förekomma förseningar i leveranser för upphämtning i apotek.  Du kan max hämta ut receptbelagda läkemedel för 90 dagars förbrukning.
Råd och tips

Alla hjärtans dag 2019

Alla hjärtans dag, eller Valentine’s Day, kom till Sverige från USA under förra seklet och högtidsdagen har växt de senaste decennierna.

Alla hjärtans dag 2019

I anglosaxisk tradition har dagen större betydelse än här. Den går tillbaka på medeltida vårfester, där flickor och pojkar på lek parades samman inför våren.

Tradition med medeltida anor

Trots att vi i Sverige började fira Alla hjärtans dag först på 1900-talet så har dagen medeltida anor. Det anglosaxiga namnet Valentin kommer från den katolska kyrkan och det romerska helgonet Sankt Valentinus. I vår tid har det uppstått en romantisk legend utan historisk bakgrund som har till syfte att förklara valentinbrevens ursprung: den fängslade Valentin lärde känna fångvaktarens dotter. Innan han dog skrev han ett avskedsbrev och undertecknade med ”din Valentin”. Det skulle vara det första valentinbrevet.

Alla hjärtans dags väg till Sverige gick via ett stort nordisk varuhus, som såg marknadsföringsmöjligheter i dagen. Första skyltningen i Sverige är belagd år 1956 och därefter har försäljningen av speciellt godis och blommor ökat. Att dagen har en viss betydelse vittnar också försäljningen av rosor om.

Hitta något till ditt hjärta


Firande i andra länder

Finland

I Finland kallas dagen för ”Vändagen”. Som namnet antyder är denna dag till för att framför allt komma ihåg sina vänner. Dagen har uppmärksammats sedan år 1987 då den upptogs i kalendern. På alla hjärtans dag uppmuntrar bland annat Finlands Röda Kors människor att delta i frivilligt vänarbete.

I Japan och Sydkorea är det vanligt förekommande att flickor ger tycka-om-choklad och plikt-choklad till vänner och personer de tycker om. Detta i sin tur medför att pojkarna förväntas ge tillbaka något den 14 mars.

I Kroatien är det inte ovanligt att flickor och pojkar ger licitarhjärtan till personen de tycker om.

I en del arabiska länder, till exempel Tunisien börjar man alltmer fira det som kallas "kärlekens dag".

Källa: Nordiska Museet. Wikipedia