Råd och tips

Acne och kvisslor

Kvisslor är ett vanligt problem och de flesta av oss drabbas vid någon tidpunkt i livet. Det finns en rad olika produkter och behandlingar du kan testa.

Vad är acne/kvisslor?

Kvisslor uppstår om en talgkörtel blir igenstoppad och talg samlas inne i körteln. Ansamlingar av talg bryts ned av hudbakterien Propionebacterium acnes och detta leder till en lokal infektion i huden, alltså en kvissla. Beroende på hur djupt ned i talgkörteln (eller hårsäcken) en sådan infektion uppstår kan det bli allt från små röda utslag till stora och djupare kvisslor.

Orsaker till kvisslor

 • Nästan alla kommer vid en eller annan tidpunkt i livet få kvisslor. Kvisslor uppstår oftast i ansiktet men även ryggen och bröstet är vanliga ställen.
 • Man tror att huvudorsaken till kvisslor är påverkan av det manliga könshormonet testosteron, något som både män och kvinnor har, män har av naturen mer. Testosteron påverkar talgproduktionen och en del är mer känsliga för denna påverkan än andra och får då lättare kvisslor. Känsligheten för testosteron är ärftligt betingat. Hormonella förändringar, till exempel pubertet, menstruation eller graviditet kan därför leda till kvisslor hos en del.
 • Andra faktorer som kan leda till kvisslor är stress, vissa mediciner och överdrivet solande.

Fet hud och acne

Fet hud har ofta en överproduktion av talg. En blank och glänsande hud indikerar att huden har för mycket talg. Riktig hudvård av fet hud är därför mycket viktigt för att få huden i balans och förhindra utbrott av kvisslor.

Hudvård för oren hud

Kvisslor beror inte på dålig hygien. Tvärtom så kan överdrivet tvättande, rengöring och för många eller för starka produkter göra problemet värre. Riktig hudvård av oren hud normaliserar talgproduktionen, lugnar ner huden och minimerar utbrott av kvisslor.

7 hudvårdsförslag till oren hud med acne och kvisslor

 • Rengör huden morgon och kväll. Använd en rengöringsgelé eller skum som är anpassade för oren och fet hud. Om din hudvårdsserie omfattar en toner så applicerar du den efter första rengöringen för att avlägsna eventuella restprodukter från huden.
 • Använd en fettfri fuktighetskräm som innehåller mycket fukt. Får huden för lite fukt kan den försöka att kompensera detta genom att producera mer talg som får huden ännu mer i obalans.
 • Använd produkter på natten, det är då huden är som mest mottaglig. Det finns en rad specialiserade nattkrämer till oren hud som både lugnar huden och bekämpar orenheter medan du sover.
 • Använd ansiktspeeling 1 – 3 gånger per vecka. Peeling hjälper till att avlägsna talg och döda hudceller. Om de inte avlägsnas kan du får fler kvisslor då både talg och döda hudceller kan täppa till porerna.
 • Kläm inte på kvisslorna. Detta kan göra problemet värre och det kan ge ärr.
 • Det finns lokalverkande produkter som du kan använda direkt på kvisslorna/orenheterna. Dessa produkter kan bidra till att kvisslan försvinner snabbare.
 • Använder du smink är det viktigt att du använder produkter som är anpassade för fet hud.

Behandling med tabletter

Om lokalbehandling inte heller ger önskat resultat finns det tabletter som kan hjälpa mot kvisslor. Behandling av kvisslor med tabletter är enbart för allvarligare former av acne då andra behandlingsalternativ inte har hjälpt. Behandling med tabletter kombineras ofta med lokalbehandling.

När bör du kontakta läkare?

 • Om egenbehandling med receptfria mediciner inte har gett tillfredsställande resultat efter 6 – 8 veckor.
 • Om du har stora, ömmande kvisslor som besvärar dig.


Läs mer: