På grund av hög belastning kan det för närvarande uppstå leveransförseningar. Vi tackar för ditt tålamod.
Allergi

Korsallergi

Många som är allergiska mot pollen kan också reagera på vissa matvaror. Det beror på att de allergiframkallande ämnena (allergener) i maten liknar de i pollen.

Vad är korsallergi?

Korsallergi innebär att om du är allergisk mot ett ämne, till exempel pollen, så kan du också reagera på andra ämnen. Skälet är de allergiutlösande ämnena, allergener, liknar varandra. Det är mycket vanligt att de som är allergiska mot björkpollen reagerar på nötter, päron och äpple. Korsallergi förvärrar inte själva pollenallergin.

Korsallergi drabbar inte bara pollenallergiker, även de med födoämnesallergi kan få korsreaktioner mot andra födoämnen.

Korsreaktioner

Personer med pollenallergi är ofta utsatta för korsallergi. Vissa pollenallergiker upplever bara reaktioner mot födoämnen under pollensäsongen, medan andra känner av det under hela året. Vad som utlöser kryssreaktioner är individuellt, men de vanligaste korsreaktionerna ser du i listan nedan:

Allergisk mot:

Korsreagerar med:

Pollen

Stenfrukter (plommon, körsbär, aprikos, persika, nektarin, mandel), äpple, päron, nötter (valnötter, hasselnötter, paranötter), jordnötter, kiwi, selleri, rotfrukter (morot, potatisskal), jordgubbar

Gräs

Jordnötter, sojabönor, ärtor, tomat, lök

Gråbo

Selleri, persilja, morot, vitlök, paprika, fänkål, banan, melon, vissa örtkryddor, kamomill, solrosfrö, muskotnöt

Husdammskvalster

Snigel

Latex

Banan, avokado, kastanj, nektarin, plommon, körsbär, jordnötter, skaldjur, tomat

Hönsfjädrar

Ägg, kycklingkött

Symptom på korsallergi

Medan pollenallergi huvudsakligen ger symptom i luftvägarna, ger födoämnesallergi symptom i mun och svalj, i form av klåda och svullnad, hudreaktioner som eksem, nässelfeber och mag- och tarmsymptom.

Goda råd vid korsallergi

  • Undvik de födoämnen som utlöser allergi

  • Att få en korsreaktion på en matvara innebär inte att en korsreaktion mot andra födoämnen utlöses automatiskt.

  • Ofta tål man kokt, skalad och inlagd mat bättre.

  • Personer med pollenallergi som reagerar på frukt tål ofta melon, ananas, vindruvor, banan och citrusfrukter, samt olika typer av bär (hallon, blåbär och tranbär).

Behandling av korsallergi

Allergimediciner är inte det viktigaste i förebyggande behandling av korsreaktioner. Det bästa är att undvika de födoämnen du inte tål. Personer som har upplevt mycket kraftiga allergiska reaktioner bör alltid ha med sig läkemedel föreskriven av läkare om de skulle utsättas för det de är allergiska mot. 

Läs mer om allergi: