Allergi

Information och råd vid pollenallergi

Pollenallergi (hösnuva) är en vanlig form av allergi och ger symptom som klåda, nysningar och rinnande ögon och näsa. Nästan tre miljoner svenskar är drabbade av någon form av allergi.

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är allergi mot vissa proteiner i pollen från olika sorters växter. Vid pollenallergi blir immunforsvaret aktiverat när du kommer i kontakt med vissa typer av pollen. Denna aktivering utlöser de typiska allergiska symptomen.

Pollen är små partiklar från växter som sprids med vinden eller insekter för att pollinera andra växter av samma art. De vanligsta pollensorterna att reagera på är björk, al, hassel, olika grässorter och gråbo. Sporer som kommer från ormbunkar, mossor, alger och svampar kan också framkalla allergiska reaktioner och astma.

En vanlig spor som ger besvär är Cladosporium som växer på bland annat döda växtdelar och jord. Den sprids mest under juli-augusti. En annan vanligt förekommande spor är Alternaria som växer på odlade växter och finns i jord och skogsvegetation. Den sprids mest under sensommaren när det är varmt och fuktigt.

Pollensäsongen

Pollensäsongen kan börja så tidigt som februari och hålla på fram till september. Säsongen startar olika tidigt  beroende på var i landet du bor och alla pollensorter är inte lika relevanta i alla delar. Pollenallergiker kan följa utvecklingen på Pollenrapporten.

Allergimediciner

Pollenallergi gör att immunförsvaret reagerar onormalt kraftigt på pollen. Allergimedisiner dämpar kroppens kraftiga reaktion på pollen. På det sättet reduceras eller försvinner symptomen. Allergimediciner läker inte själva allergin. Allergimedicin bör användas under hela säsongen även på dagar med lite pollen. Det finns receptfria allergimediciner i form av tabletter, ögondroppar och nässpray. 


Se alla allergiprodukter här

Symptom på pollenallergi

 • Kliande och rinnande näsa
 • Kliande, rinnande, röda eller svullna ögon
 • Nysningar, ofta upprepade
 • Kllåda i mun, hals och svalj
 • Trötthet och nedsatt koncentrationsförmåga

Skillnaden mellan pollenallergi och förkylning

Symptome på pollenallergi kan forväxlas med förkylning. Här ser du en översikt över några av skillnaderna mellan tillstånden.

Symptom

Pollenallergi

Förkylning

Täppt näsa

Ofta

Ofta

Snor

Flytande

Först flytande

Upprepade nysningar

Ofta

Sällan

Kliande ögon och näsa

Ofta

Sällan

Röda ögon

Ofta

Sällan

Ögon som rinner

Ofta

Sällan

Feber

Nej

Ibland

Tips och råd vid pollenallergi

Förutom allergimedicin finns det en rad råd du kan följa som kan underlätta under allergisäsongen:

 • Stäng dörrar och fönster på dagen, särskilt soliga och blåsiga dagar. Vädra hellre på kvällen och natten. 
 • Använd pollennät på fönster
 • Torka inte kläder utomhus under pollensäsongen
 • Solglasögon kan minska mängden pollen som kommer i ögonen
 • Duscha på kvällen efter att du har varit ute. Kom i håg att skölja av pollen i håret. 
 • Använd mjukt papper när du snyter dig eftersom vanligt hushålls- eller toalettpapper gör huden på och runt näsan röd och torr.
 • Påbörja medicinering 1 - 2 veckor innan pollensäsongen drar igång och ta medicinen genom hela säsongen, även på dagar med lite pollen. 
 • Använd saltvatten! Saltvatten sköljer bort pollen som kan ha fastnat i näsa eller ögon och bör användas före allerginässpray och allergiögondroppar.
 • Röda och torra näsor mår bra av en fet kräm som reparerar huden. 

Korsallergi 

En rad matvaror har proteiner som liknar de ämnen som finns i pollen. Många som är allergiska mot pollen reagerar också på vissa matvaror. Detta kallas korsallergi

Läs mer om allergi: