Pollenallergi

Visst är det härligt när vårens första tecken visar sig! Men för nästan tre miljoner svenskar innebär det också en period av klåda, nysningar, rinnande näsa och ögon.
Pollenallergi, även kallad hösnuva, är en vanlig form av allergi och personer med pollenallergi kan vara allergiska mot björk/träd, gräs och gråbo.
Björkpollen börjar vanligtvis i mars och sträcker sig till mitten av juni. Gräspollen börjar runt högsommar och kan sträcka sig ända till oktober. Till sensommar/hösten är det säsong för gråbo.

 

Vad är pollenallergi?

Pollenallergi är allergi mot vissa proteiner i pollen från olika sorters växter. Vid pollenallergi blir immunförsvaret aktiverat när du kommer i kontakt med vissa typer av pollen. Denna aktivering utlöser de typiska allergiska symptomen.

Pollen är små partiklar från växter som sprids med vinden eller insekter för att pollinera andra växter av samma art. De vanligaste pollensorterna att reagera på är björk, al, hassel, olika grässorter och gråbo. Sporer som kommer från ormbunkar, mossor, alger och svampar kan också framkalla allergiska reaktioner och astma.

En vanlig spor som ger besvär är Cladosporium som växer på bland annat döda växtdelar och jord. Den sprids mest under juli-augusti. En annan vanligt förekommande spor är Alternaria som växer på odlade växter och finns i jord och skogsvegetation. Den sprids mest under sensommaren när det är varmt och fuktigt.

Pollensäsongen

Pollensäsongen kan börja så tidigt som februari/mars och hålla på fram till september/oktober. Säsongen startar olika tidigt  beroende på var i landet du bor och alla pollensorter är inte lika relevanta i alla delar. 

Pollenkalendern hjälper dig se när olika typer av pollen vanligtvis uppträder. Du kan även ladda ned kalendern i pdf-format. Klicka på kalendern för att ladda ned den i A4-format.

Allergimediciner

Pollenallergi gör att immunförsvaret reagerar onormalt kraftigt på pollen. Pollenmediciner dämpar kroppens kraftiga reaktion på pollen. På det sättet reduceras eller försvinner symptomen. Allergimediciner läker inte själva allergin. Pollenmedicin bör användas under hela säsongen även på dagar med lite pollen. Det finns receptfria allergimediciner i form av tabletter, ögondroppar och nässpray.

Allergiska reaktioner kan uppstå inom några minuter efter kontakt med allergenet, vilket är det irriterande ämnet. Symtom såsom besvär i näsa och ögon är vanliga. Men det kan också ta flera timmar innan andra symtom uppträder, exempelvis trötthet, huvudvärk, lock för öronen och sinnesförändringar såsom försämrat minne, koncentrationssvårigheter och irritation.

Personer som lider av svåra allergiska symtom kan i vissa fall behandlas med allergivaccination, även kallad allergen immunterapi. Vid pollenallergi innebär vaccinationen att kroppens immunförsvar gradvis utsätts för det specifika pollen som man är allergisk mot, vilket kan resultera i en minskning av symtomen. Denna behandling kan ofta lindra allergiska besvär.



Pollenallergi – symptom

Hur yttrar sig pollenallergi och hösnuva?

  • Kliande och rinnande näsa
  • Kliande, rinnande, röda eller svullna ögon
  • Nysningar, ofta upprepade
  • Klåda i mun, hals och svalg
  • Trötthet och nedsatt koncentrationsförmåga.

Tips och råd vid pollenallergi

Förutom allergimediciner och immunterapi finns det flera saker du kan göra för att lindra symptomen av pollenallergi. Att hålla fönster och dörrar stängda på dagtid, använda luftkonditionering eller luftrenare, och använda pollennät på fönster kan minska mängden pollen som kommer in i hemmet.

Att duscha och tvätta kläder efter att ha varit ute kan också minska mängden pollen som fastnat på huden och kläderna. Att använda solglasögon och undvika att gnugga ögonen kan minska risken för ögonbesvär.

Saltvatten kan användas för att skölja bort pollen från näsan och ögonen, vilket kan lindra symtomen. Dessutom kan vissa livsstilsförändringar, såsom att undvika vissa matvaror som orsakar korsallergi och att undvika rökning, också bidra till att lindra symtomen.

Förutom allergimedicin finns det en flera råd du kan följa som kan underlätta under allergisäsongen och din pollenallergi:

  • Stäng dörrar och fönster på dagen, särskilt soliga och blåsiga dagar. Vädra hellre på kvällen och natten. 
  • Använd pollennät på fönster
  • Torka inte kläder utomhus under pollensäsongen
  • Solglasögon kan minska mängden pollen som kommer i ögonen
  • Duscha på kvällen efter att du har varit ute. Kom i håg att skölja av pollen i håret. 
  • Använd mjukt papper när du snyter dig eftersom vanligt hushålls- eller toalettpapper gör huden på och runt näsan röd och torr.
  • Påbörja medicinering 1 - 2 veckor innan pollensäsongen drar igång och ta medicinen genom hela säsongen, även på dagar med lite pollen. 
  • Använd saltvatten! Saltvatten sköljer bort pollen som kan ha fastnat i näsa eller ögon och bör användas före allerginässpray och allergiögondroppar.
  • Röda och torra näsor mår bra av en fet kräm som reparerar huden. 

Vissa livsmedel innehåller proteiner som liknar pollen, vilket kan leda till korsreaktioner hos personer med pollenallergi. Symtom såsom klåda i munnen och halsen, svullnad i läppar och tunga kan uppstå när man äter specifika livsmedel som kroppen reagerar på. Vissa personer kan även uppleva pollenliknande symtom som rinnande ögon och näsa. Ungefär hälften av personer med björkpollenallergi lider av korsallergi.
Det är viktigt att känna till vilka livsmedel som är kopplade till det pollen som man är allergisk mot, för att undvika symtom. Den vanligaste korsreaktionen uppstår mellan björkpollen och livsmedel som nötter, äpplen och stenfrukter.

Björkpollen:
Äpplen, päron, nötter (hasselnötter, jordnötter, paranötter, valnötter, muskotnöt), mandel, rå potatis och morot, jordgubbar, stenfrukter (plommon, körsbär, bigarråer, aprikos, persika, nektarin), kiwi, sojaböna, curry och selleri.

Gräspollen:
Jordnötter, melon, kiwi, vetemjöl, rågmjöl, havre, råg, majs, ris, sojabönor, lök, ärtor och tomat.

Gråbo:
Morot, fänkål, selleri, persilja, koriander och senap.

 

Pollenallergi hos barn

Pollenallergi är vanligt hos barn och kan uppträda redan i tidig ålder. Symptomen kan variera från milda till svåra och kan påverka barnets livskvalitet genom att påverka sömnen, koncentrationen i skolan och förmågan att delta i fysiska aktiviteter. Det här är symtom som liknar en helt vanlig förkylning och det är lätt att ta fel och tro att barnet är förkylt.

Det är viktigt att diagnostisera och behandla pollenallergi hos barn för att minska risken för komplikationer och för att förbättra deras hälsa och välbefinnande. Behandlingsalternativ inkluderar allergimediciner, immunterapi och allergenminskningstips som att hålla fönster stängda och tvätta kläder efter utevistelse under pollensäsongen. Om du ser pollenallergisymtom hos ditt barn kan det vara bra att rådgöra med läkare innan du påbörjar pollenallergi-behandling. 

Klimatförändringar och pollenallergi

Klimatförändringar kan påverka pollensäsongen och orsaka längre och mer intensiva pollensäsonger. Varmare väder kan förlänga pollensäsongen för vissa växter, samtidigt som högre koldioxidnivåer kan göra växterna mer produktiva och skapa mer pollen.

Även förändringar i nederbördsmönster kan påverka pollensäsongen genom att öka mängden pollen i luften. Detta kan leda till ökad risk för pollenallergi och astma för personer som är känsliga för pollen.

Klimatförändringar kan också orsaka förskjutningar i pollensäsongen, vilket kan göra det svårt för pollenallergiker att förbereda sig för pollensäsongen och att undvika pollen.

 

Förnya bank ID-session?
Din BankID session håller på att löpa ut. För att fortsätta vara inloggad behöver du förnya din session genom att bekräfta nedan
Kvar till utloggning